Celem konkursu KUKBUK Poleca, który w tym roku odbywał się po raz czwarty, jest wyróżnienie inicjatyw kulinarnych, rzemieślniczych oraz gospodarstw agroturystycznych, którym na sercu leży troska o smak, zdrowie, ludzi i przyrodę.
Jury w składzie: Daria Pawlewska, Oliwia Gede-Niewiadomska, Lara Gessler, Grzegorz Łapanowski, Anna Nowak-Ibisz, David Gaboriaud, Maciej Nowak, Piotr „Vienio" Więcławski, Grażyna Lambach, Alina Szyrle, Kasia Będzińska, Natalia Przybysz i Jakub Dmitrowski przyznało nagrody w ośmiu kategoriach:
- z pola i wody (produkty świeże, nieprzetworzone). Zwycięzcami są: W Dobrym Smaku. Ekologiczne Ogrody Permakulturowe, Bianca, Gospodarstwo Rybackie DADOŃ i Bryła Miodu
- ze spiżarni (produkty przetworzone). Zwycięzcami są: WIKK.ME, Kiszonki Pana Tadka, Ancypo, Mięsny Premium by Pogromcy Meatów
- w płynie z procentami (napoje alkoholowe). Zwycięzcami są: Cieleśnica SA, Miód Podlaski i Winnica Sztukówka
- w płynie bez procentów (napoje bezalkoholowe). Zwycięzcami są: Zakwasownia oraz Hultaj.
- z warsztatu (rzemiosło). Zwycięzcami są: Nakomiady oraz John & Mary
- dla urody (naturalne kosmetyki pielęgnacyjne i kolorowe). Zwycięzcami są: D'alchémy i Kiré Skin.
- za miastem dla relaksu (agroturystyka). Zwycięzcami są: Kimura Glamping oraz Ptasie Radio Brzozów
- oraz w kategorii specjalnej pod patronatem TVN Style – marka przyjazna kobietom.Tu zwycięzcą została firma Si Si Bee,
Wyróżnienia otrzymały dwie firmy: Rezerwat Jabłek (w płynie bez procentów) oraz Moya Matcha (z warsztatu).
- Ta edycja była wyjątkowa pod wieloma względami. Po raz pierwszy jesienią, a nie wiosną, i w tak niepewnym dla wszystkich czasie, bez gali finałowej, ale za to z najwyżej, jak dotąd, podniesioną przez uczestników poprzeczką. Te szczególne okoliczności sprawiły, że mieliśmy jeszcze większe poczucie misji. Certyfikat KUKBUK Poleca to nie tylko nagroda. Przyznając go rzetelnym producentom, chcemy pomóc im się wybić, a kupującym – wskazać drogę do dobrego produktu, czy miejsca oraz uświadomić, jak dużo leży w naszych „konsumenckich" rękach. – mówi Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK.