Lepszej paelli nie zjecie w żadnym innym miejscu. Co wyróżnia wersję walencką?

Europolki studentki: Czym wyróżnia się paella w Walencji?
Dla wielu ludzi wycieczka do Hiszpanii nie może obyć się bez zjedzenia paelli. W 3. odcinku 2. sezonu "Europolek studentek" - Pola pokazała nam, gdzie spróbować najlepszej paelli w życiu! Zobaczcie sami.

W programie "Europolki studentki" - studiująca w Walencji Pola Bajera zabrała nas nad jezioro Albufera, do wyjątkowego miejsca, w którym występują mokradła oraz wielkie uprawy ryżu. Nie jest to jednak zwykły ryż, a taki, który wykorzystuje się do przygotowania tradycyjnej, hiszpańskiej potrawy. Z tego względu paella nad jeziorem Albufera smakuje najlepiej.

[Paellę] zjecie wszędzie - w Barcelonie, w Madrycie, w Sewilli, wszędzie możecie ją zamówić, nawet w samej Walencji, w mieście, ale nigdzie nie będzie ona tak dobra, jak tutaj, bo tu macie ryż, a tutaj macie restauracje, knajpki z paellą.
Pola Bajera

Paella walencka - wielokrotnie nagradzany przysmak

Składając zamówienie w jednej z restauracji nad jeziorem Albufera - bohaterka programu "Europolki studentki" zapytała kelnerkę, czy to prawda, że ich paella jest najlepsza. Kobieta potwierdziła i udzieliła krótkiego wyjaśnienia: "Cóż, robimy paellę od bardzo wielu lat i zdobyliśmy szereg nagród, które to potwierdzają."

Wyznaczniki dobrej paelli

Podczas wizyty w restauracji Poli nie udało się zamówić typowej, tradycyjnej paelli, dlatego postanowiła skosztować wersji z krabem z jeziora Albufera. Przy okazji jedzenia - studentka zwróciła uwagę na kilka wyznaczników dobrej paelli, między innymi... przypalony ryż na brzegach naczynia.

Zobaczcie, tutaj jest taki przypalony ryż na obrzeżach i to tak ma być, on też jest dobry. To jest w ogóle wyznacznik dobrej paelli, jeśli mamy ten przypalony ryż na brzegach.
Pola Bajera

Z pomocą pracownika restauracji bohaterka "Europolek studentek" skosztowała też samego kraba. Jak się okazało, dostanie się do jadalnych części skorupiaka nie było najłatwiejsze, ale warte swojego trudu.

Słuchajcie, nie jest to takie proste jak się wydaje, to trzeba łupać tutaj w każdym możliwym miejscu i dopiero wyciągać. (...) Próbujemy kraba, uwaga. Dobre, warto było tak łupać. Nie wiem czy to jest najbardziej typowa paella, wychodzi na to, że nie, ale na pewno jest najlepsza, jaką jadłam w życiu.
Pola Bajera

Zachęcamy do przyjrzenia się paelli, którą Pola zjadła w odcinku ze swoim udziałem, a także do obejrzenia jego całości w powtórkach na antenie TVN Style lub w Playerze.

3. odcinek 2. sezonu programu "Europolki studentki" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć:

  • we wtorek 19 marca, 22:00
    • w czwartek 21 marca, 14:35
      • w sobotę 23 marca, 00:00 i 13:15

        Zobacz także:

        Autor: Martyna Wielkopolan

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości