"Jestem z Polski": Jak w Słowacji produkuje się owczy ser?

Jestem z Polski: Produkcja owczego sera
Jestem z Polski: Produkcja owczego sera
Bohaterka 13. odcinka 12. sezonu "Jestem z Polski" zwróciła uwagę, że "Słowacy uwielbiają sery, a najbardziej - sery własnej produkcji". Z tego względu w programie zabrała nas do hodowli zwierząt, gdzie zaprezentowano jej, jak przebiega produkcja owczego sera.
"Jestem z Polski": Słowacja - produkcja owczego sera

Do produkcji słowackiego, owczego sera niezbędne jest mleko, którego temperatura powinna wynosić między 30, a 35 stopni. Do mleka dodaje się podpuszczkę i czeka, aż zgęstnieje. Powstały ser odsącza się za pomocą sitka i przekłada do gazy, aby obciekał.

W "Jestem z Polski" - Dominika opowiedziała o rodzajach serów, jakie produkuje się w Słowacji. Jest ich naprawdę dużo, ponieważ Słowacy są amatorami tego przysmaku. Proces powstawania sera warto zobaczyć we fragmencie programu.

13. odcinek 12. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć:

  • we wtorek 28 listopada, 21:00
    • w czwartek 30 listopada, 12:40
      podziel się:

      Pozostałe wiadomości