Pomysłem właściciela pizzerii Mateusza Grzędy było, aby w jego lokalu komponować niebanalne połączenia smakowe i doskonale mu się to udało. Poza klasycznymi pizzami w ofercie dostępne są propozycje ze szparagami, spalonymi oliwkami czy pistacjami. Klienci mogą też kosztować pizzę miesiąca.
Teraz obecnie w tym miesiącu, w lipcu, mamy pizzę na takim różowym, botwinkowym sosie z bobem z prosciutto cotto
Jak na pizzę z farszem pierogowym zareagował Włoch?
Uważa się, że polskie wariacje związane z pizzą wyprowadzają z równowagi Włochów, dla których danie to jest synonimem włoskiej kuchni. Już samo polewanie pizzy ketchupem potrafi mocno ich zdenerwować. Jak w takim razie reagowaliby na pizzę z bobem lub botwinkowym sosem? Reporterka "Co słychać?" Wiktoria Żesławska postanowiła to sprawdzić. Do pizzerii Mateusza Grzędy zaprosiła pochodzącego z Sycylii Vincenzo, któremu podano pizze z farszem pierogowym oraz kotletem schabowym. Jego reakcja na pierwszą z nich była zaskakująca.
Generalnie kocham pierogi, więc to musi być smaczne
Tego składnika na pizzy Włosi nie wybaczają
Jak się okazało, według Vincenzo - Włosi są niezwykle otwarci na nietypowe składniki na pizzy, bez względu na to jak ekstremalne jest to połączenie. Mężczyzna zadeklarował nawet, że choć jego babcia mogłaby mieć przed tym pewne opory - pizzy z kotletem schabowym spróbowaliby jego znajomi. Jest tylko jeden dodatek, którego Włosi "nie wybaczają".
Nie jestem otwarty na pizzę z ananasem, bo to jest profanacja, niewybaczalne dla mnie
Nowe odcinki programu "Co słychać?" można oglądać na antenie TVN Style od poniedziałku do piątku o 18:40 oraz w niedziele o 18:30.
Zobacz także:
- Śluby 2024. Dariusz Zwadowski o najmodniejszych rozwiązaniach sezonu
- Trzeci sezon "Małych światów według Marzeny Rogalskiej" wkrótce w TVN Style. Mamy pierwsze zdjęcia!
- Ogród bez trawnika może być piękny i kolorowy. Tak po przemianie prezentuje się ogród Magdy i Marka
Autor: Martyna Wielkopolan
Reporter: Wiktoria Żesławska