Jak wyluzować kaczkę? To trudniejsze niż się wydaje!

Kuchenne rewolucje: Luzowanie kaczki w Pile
Kuchenne rewolucje: Luzowanie kaczki
Przy malowniczej wyspie w środku Piły przycumowała barka z restauracją o takiej właśnie nazwie. Jednostką sterują bracia Patryk i Paweł. Właściciele serwowali gościom jedzenie typu fast food, głównie wszelkiego rodzaju kawałki kurczaka w tłustej panierce. Takie menu niespecjalnie zasmakowało mieszkańcom Piły. Z każdym tygodniem gości ubywało i właściwie "Barka" powoli szła na dno. Czy Magdzie Gessler udało się sprawić, że wypłynęła na szerokie i spokojne wody?

W ramach wytyczania nowego kursu dla "Barki" Magda Gessler podjęła decyzję, iż wszystko w lokalu będzie w kolorach szafirowym, białym oraz beżowym. Nie zabrakło też kwiatów. Nowa nazwa restauracji miała brzmieć "Kaczka na wodzie". W menu zagościły ryby, placki ziemniaczane z miodem i śmietaną oraz wędzonym pstrągiem, zupa rybna, a także udka z kaczki duszone z jabłkami i cebulą dymką w czerwonym winie.

I mamy to. A jabłka całe, wsadzane na samym końcu do udek, żeby były idealne, pachnące z odrobiną cynamonu. Myślę, że to będzie dobry pomysł na ten obiad jutrzejszy
- podsumowała prowadząca program "Kuchenne rewolucje".

Od czego zacząć luzowanie kaczki?

Aby przyrządzanie kaczki nie stanowiło dla załogi barki żadnego problemu, panowie musieli nauczyć się, jak ją luzować. W tym celu spotkali się z szefową kuchni Małgorzatą, która wytłumaczyła im cały proces. Pierwszym etapem było delikatne wycięcie obojczyka tak, aby nie uszkodzić skóry.

Oddzielamy mięso od kości. Trzeba to tak zrobić delikatnie, żeby nie naciąć skóry, bo kaczka będzie faszerowana
- wyjaśniła na dalszym etapie.

Łatwo nie było!

Wyzwanie luzowania kaczki okazało się dla zebranych trudniejsze niż mogłoby się wydawać. Kucharz Łukasz przyznał, że nigdy wcześniej tego nie robił, przez co nie czuł się pewnie. Inni podejrzewali, że obojczyka, który mieli znaleźć, wcale w kaczce nie ma, ponieważ nie mogli go zlokalizować.

Ja zobaczyłem tę kaczkę, dowiedziałem się, że mamy je wyluzować, to myślę: co to jest, każdy głupi weźmie nóż i ją wyluzuje. Jak okazało się to zadanie potwornie trudne
- przyznał właściciel restauracji Paweł.

Proces luzowania kaczki można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.

Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:10, 14:10 i 19:50.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości