Kartoffelsalat trafiła do menu chorzowskiego baru. Co dodaje do niej Magda Gessler?

Kuchenne rewolucje: Sałatka ziemniaczana
Kuchenne rewolucje: Kartoffelsalat Magdy Gessler
W Chorzowie swoją restaurację "Amore Mio" zdecydował się otworzyć Łukasz wraz z mamą Ewą. Żadne z nich nie miało jednak doświadczenia w gastronomii. Jak się okazało, włoskie smaki "Amore Mio" nie przekonały gości, bo lokal świecił pustkami i przynosił same straty. Miesięcznie właściciele dokładali do niego od dziesięciu do piętnastu tysięcy złotych. Czy Magda Gessler okazała się antidotum na upadający biznes i gasnącą nadzieję właścicieli?

Jedzenie, które zagościło w menu odświeżonego, chorzowskiego lokalu, miało nawiązywać do starej sztuki śląskiej, "trochę niemieckiej". Pomysłem Magdy Gessler było przygotowanie rillettes (smarowidła do chleba, które robi się podobnie do smalcu), pizzy po śląsku (z kiełbasą, wędzonym boczkiem oraz krupniokiem), żurku, a także kiełbasy pieczonej w piecu z sałatką ziemniaczaną. Na ścianach miały znaleźć się panele w kolorze modrej kapusty, a nowa nazwa brzmieć "Fest Bar".

To jest najlepszy komplement dla jedzenia
- podkreśliła prowadząca program "Kuchenne rewolucje".

Trudne początki w "Fest Barze"

Choć prace w kuchni "Fest Baru" wystartowały zgodnie z planem, początkowo zapanował tam chaos. Magda Gessler, która zabrała się za przygotowywanie sałatki ziemniaczanej, nie mogła doprosić się o garnek, aby ją wymieszać. Kiedy wreszcie go dostała - trafiły do niego pierwsze składniki.

Rosół, ponieważ Szwabi są bardzo oszczędni, więc wykorzystują wszystko poza tym, co jest drogie. Sok od konserwowych ogórków
- wymieniała restauratorka.

Wszystkie ręce na pokład... nawet te niechętne

Do kartoffelsalat potrzebne było dużo płynu, w tym olej rzepakowy oraz ocet polski zwyczajny. Następnie do całości trafiły ziemniaki oraz ogórki konserwowe. Do pomocy w mieszaniu sałatki Magda Gessler zaangażowała kelnerkę Anię, która nie była z tego powodu najszczęśliwsza.

Myślę, że ja do kuchni się nie nadaję i nie wiem w ogóle, co ja tu robię, bo mnie to chyba przerosło. Ewa miała być szefową kuchni, bo ja nie dam rady na pewno
- przyznała kobieta.

Proces przygotowywania śląskiej sałatki ziemniaczanej przez Magdę Gessler można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.

Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:10, 14:10 i 19:50.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości