Pomysłem znanej restauratorki na odmianę losu restauracji Iwa było wprowadzenie do menu polskiego, prostego jedzenia, a także regionalnych produktów. Klienci mogli zdecydować się na zupę purpurową, schabowe panierowane w orzechach laskowych i bułce tartej, a także kotlety z dzika. Lokal zyskał też nową nazwę – "Dzik i Dąb" oraz dekoracje – liście dębu w różnych kolorach.
Może tu być solidnie, rodzinnie, zobaczymy, co wyjdzie- przyznał Iwo.
Co zawiera zupa purpurowa Magdy Gessler?
W purpurowej zupie zaproponowanej przez Magdę Gessler miały znaleźć się między innymi buraki, zblanszowana na maśle marchewka oraz dynia. Jednym ze składników były też obrane, pieczone pomidory. Do dania podawany miał być mus z malin na kwasie z kiszonej kapusty.
Kładziemy obok i świeże maliny. Każdy sobie doda jak będzie miał ochotę- na temat musu mówiła prowadząca program "Kuchenne rewolucje".
Kiedy zakwasić zupę, żeby nie straciła koloru?
Do purpurowej zupy Magdy Gessler trafiło też sporo soku z kiszonej kapusty, za sprawą którego całość nabrała wyrazistości. Prowadząca program "Kuchenne rewolucje" podkreśliła, iż ważne by zakwasić zupę w momencie dodawania buraków.
Albo kwasem z kapusty, albo kwasem z ogórków albo octem, żeby te buraki nie zrobiły się brązowe, a zupa zrobiła się piękna, różowa, bo to zupa z czerwonych warzyw- tłumaczyła Magda Gessler.
Proces przygotowywania zupy purpurowej przez Magdę Gessler można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.
Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:10, 14:10 i 19:50.
Zobacz także:
- "Poukładani". Weź udział w nowym programie z Architekt Porządku Agnieszką Witkowską
- Czyszczenie butów popularną formą pracy w Ekwadorze. Ile zarabia pucybut?
- "Będzie pięknie". Zgłoś bliskich do nowego programu remontowego z Krzysztofem Miruciem
Autor: Martyna Wielkopolan