Syrop klonowy - płynne złoto Kanady. Jak przebiega jego produkcja?

Jestem z Polski: Iwona, Kanada
Jestem z Polski: Wykorzystanie syropu klonowego w Kandzie

W najnowszym odcinku programu "Jestem z Polski" przenieśliśmy się do Montrealu – największego miasta w prowincji Quebec, gdzie poznaliśmy Iwonę, 49-latkę z Koszalina, która od 25 lat mieszka w Kanadzie. Iwona zabrała nas do sklepu z lokalnym przysmakiem – syropem klonowym. Co można tam kupić?

Kanada słynie z syropu klonowego i to właśnie z tego kraju pochodzi ponad 70% światowej produkcji przysmaku. W lokalnym sklepie Iwona zapytała sprzedawcę Christophe'a Blohda o to, który rodzaj syropu jest najlepszy. Mężczyzna wyjaśnił bohaterce "Jestem z Polski", że istnieje kilka rodzajów, różniących się kolorem oraz smakiem. Trzy główne odmiany to złota, bursztynowa i ciemna.

Im syrop jest jaśniejszy, tym jego smak jest delikatniejszy i bardziej wyrafinowany, natomiast im ciemniejszy, tym intensywniejszy z wyraźniejszym lekko drzewnym posmakiem
- tłumaczył Christophe Blohd.

Jak wytwarza się syrop klonowy?

W rozmowie z Iwoną, sprzedawca opowiedział też, jak rozpoczyna się produkcja syropu klonowego. Najważniejszą rolę w procesie odgrywają drzewa - klony, z których soku, zbieranego od marca do kwietnia, powstaje syrop. Aby pozyskiwanie soku było możliwe, temperatura w ciągu dnia musi wahać się między mrozem, a dodatnimi wartościami. Sok musi także zacząć krążyć w drzewie.

Sok zaczyna spływać z drzewa, a im niższa temperatura, tym ten sok jest jaśniejszy. Z kolei, gdy dzień staje się cieplejszy i nie ma mrozu, kontakt soku z drzewem zwiększa się, co powoduje, że nabiera ciemniejszego koloru
- wyjaśnił Christophe Blohd.

Właściwości soku oraz syropu klonowego

Żeby wyprodukować litr syropu klonowego, potrzebne jest 40 litrów soku, który gotuje się, a później filtruje. Jednakże, w sklepie Christophe'a Blohda można zakupić także czysty sok z klonu, który ma wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia i dużo antyoksydantów.

Syrop też jest zdrowy. W przeciwieństwie do cukru, ma niższy indeks glikemiczny i jego właściwości są zbliżone do miodu. Posiada również właściwości przeciwzapalne
- podkreślił Christophe Blohd.

O tym, jak Kanadyjczycy najczęściej wykorzystują syrop klonowy oraz jakie są jego ceny, można dowiedzieć się z powyższego fragmentu wideo. Całą wycieczkę po niezwykłym Montrealu w towarzystwie Iwony warto natomiast przeżyć, oglądając odcinek "Jestem z Polski" z jej udziałem - w powtórkach na antenie TVN Style lub w Playerze.

12. odcinek 15. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć:

  • w poniedziałek 21 kwietnia, 20:00
  • we wtorek 22 kwietnia, 21:50
  • w piątek 25 kwietnia, 22:50
  • w sobotę 26 kwietnia, 13:40

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości