W najnowszym odcinku programu "Jestem z Polski" przenieśliśmy się do Montrealu – największego miasta w prowincji Quebec, gdzie poznaliśmy Iwonę, 49-latkę z Koszalina, która od 25 lat mieszka w Kanadzie. Iwona zabrała nas do sklepu z lokalnym przysmakiem – syropem klonowym. Co można tam kupić?
Kanada słynie z syropu klonowego i to właśnie z tego kraju pochodzi ponad 70% światowej produkcji przysmaku. W lokalnym sklepie Iwona zapytała sprzedawcę Christophe'a Blohda o to, który rodzaj syropu jest najlepszy. Mężczyzna wyjaśnił bohaterce "Jestem z Polski", że istnieje kilka rodzajów, różniących się kolorem oraz smakiem. Trzy główne odmiany to złota, bursztynowa i ciemna.
Im syrop jest jaśniejszy, tym jego smak jest delikatniejszy i bardziej wyrafinowany, natomiast im ciemniejszy, tym intensywniejszy z wyraźniejszym lekko drzewnym posmakiem- tłumaczył Christophe Blohd.
Jak wytwarza się syrop klonowy?
W rozmowie z Iwoną, sprzedawca opowiedział też, jak rozpoczyna się produkcja syropu klonowego. Najważniejszą rolę w procesie odgrywają drzewa - klony, z których soku, zbieranego od marca do kwietnia, powstaje syrop. Aby pozyskiwanie soku było możliwe, temperatura w ciągu dnia musi wahać się między mrozem, a dodatnimi wartościami. Sok musi także zacząć krążyć w drzewie.
Sok zaczyna spływać z drzewa, a im niższa temperatura, tym ten sok jest jaśniejszy. Z kolei, gdy dzień staje się cieplejszy i nie ma mrozu, kontakt soku z drzewem zwiększa się, co powoduje, że nabiera ciemniejszego koloru- wyjaśnił Christophe Blohd.
Właściwości soku oraz syropu klonowego
Żeby wyprodukować litr syropu klonowego, potrzebne jest 40 litrów soku, który gotuje się, a później filtruje. Jednakże, w sklepie Christophe'a Blohda można zakupić także czysty sok z klonu, który ma wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia i dużo antyoksydantów.
Syrop też jest zdrowy. W przeciwieństwie do cukru, ma niższy indeks glikemiczny i jego właściwości są zbliżone do miodu. Posiada również właściwości przeciwzapalne- podkreślił Christophe Blohd.
O tym, jak Kanadyjczycy najczęściej wykorzystują syrop klonowy oraz jakie są jego ceny, można dowiedzieć się z powyższego fragmentu wideo. Całą wycieczkę po niezwykłym Montrealu w towarzystwie Iwony warto natomiast przeżyć, oglądając odcinek "Jestem z Polski" z jej udziałem - w powtórkach na antenie TVN Style lub w Playerze.
12. odcinek 15. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć:
- w poniedziałek 21 kwietnia, 20:00
- we wtorek 22 kwietnia, 21:50
- w piątek 25 kwietnia, 22:50
- w sobotę 26 kwietnia, 13:40
Zobacz także:
- Zagubione dziecko samo w mieście. Ile osób pomogło?
- Sposoby na wielkanocne jajka. Jak kreatywnie ozdobić pisankę?
- Poznaj wszystkie bohaterki programu "Cały jej świat"
Autor: Martyna Wielkopolan