Szokujący rarytas Peruwiańczyków. "Smakuje jak dobrze doprawiony kurczak"

Jestem z Polski: Sylwia, Peru
Jestem z Polski: Jak smakuje świnka morska?

W 17. odcinku "Jestem z Polski 15" poznaliśmy Sylwię z Warszawy, która od trzech lat mieszka w peruwiańskim Pisac – niewielkim, ale magicznym miasteczku w Świętej Dolinie Inków. Sylwia pracuje zdalnie jako life coach, a życie wśród majestatycznych Andów nazywa „prostym, ale pełnym sensu”. Razem z mężem Stefanem odnaleźli dom na końcu świata – pośród gór, świętych rytuałów i niezwykłych ludzi.

Podczas odwiedzin u Sylwii dowiedzieliśmy się, iż w regionie Peru, w którym mieszka, popularnym daniem jest pieczona świnka morska. W programie "Jestem z Polski" bohaterka odważyła się po raz pierwszy spróbować tego peruwiańskiego rarytasu. Podkreśliła też, że zwykle świnki morskie przyrządzane są w Peru na specjalne okazje. Nadziewa się je tradycyjną rośliną z tamtejszego regionu huacatay.

Świnka morska (...) jest ceniona nie tylko za swój smak, ale także za właściwości korzystne dla stawów. Przed pieczeniem doprawiamy ją czosnkiem, cytryną i solą. Pieczemy je w tradycyjnym piecu, opalanym drewnem, co nadaje im wyjątkowy aromat
- tłumaczył Jarol Alvadado Escobedo, sprzedawca pieczonych świnek.

Przełamywanie się w testowaniu nowych smaków

Pierwszy raz, kiedy dowiedziała się, że Peruwiańczycy jedzą świnkę morską, był dla Sylwii szokujący. Bohaterka "Jestem z Polski" przez długi czas obiecywała sobie, że nigdy jej nie skosztuje, ale z czasem odważyła się próbować smaków, oferowanych przez kraj, w którym mieszka. Po zamówieniu świnki morskiej, podczas oczekiwania kobieta otrzymała przystawkę – choclo con queso.

Jest to choclo, kukurydza, która zawiera takie większe nasiona niż zwykła kukurydza z queso, czyli to jest taki biały, mięciutki ser, który smakuje trochę jak nasz słony twaróg
- wyjaśniła Sylwia.

Jak smakuje mięso świnki morskiej?

Na talerzu z daniem głównym bohaterka "Jestem z Polski" oprócz świnki otrzymała gotowane ziemniaki, makaron oraz peruwiańską, pikantną, nadziewaną warzywami paprykę rocoto. Choć do ostatniego momentu Sylwia nie była przekonana do kosztowania pieczonej świnki morskiej, tradycyjny, peruwiański posiłek okazał się jej zdaniem... smaczny!

Dobre. Smakuje jak taki mięciutki, dobrze doprawiony kurczak
- zwróciła uwagę Sylwia.

Tego, ile kobieta zapłaciła za przystawkę oraz pieczoną świnkę morską, można dowiedzieć się z powyższego fragmentu wideo. Całą wycieczkę po niezwykłym Peru w towarzystwie Sylwii warto natomiast przeżyć, oglądając odcinek "Jestem z Polski" z jej udziałem - w powtórkach na antenie TVN Style lub w Playerze.

17. odcinek 15. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć:

  • w poniedziałek 12 maja, 17:50
  • we wtorek 13 maja, 21:50
  • w piątek 16 maja, 22:50
  • w sobotę 17 maja, 13:40

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości