Co słychać?: Cykoria - co to za warzywo? Zalety i propozycje podania

Co słychać?: Cykoria - cykl "Na zdrowie"
Co słychać?: O cykorii w cyklu "Na zdrowie"
Choć cykoria jest przez wielu rzadko jedzonym warzywem - reporterka programu "Co słychać?" Klaudia Nawrocka Pawlik mówi jasno: cykorii nie warto się cykać! W cyklu "Na zdrowie" porozmawiała na jej temat z Jagną Niedzielską, edukatorką żywieniową.

O cykorii można powiedzieć znacznie więcej niż to, że warzywo dostępne jest w wielu kolorach i odmianach. Swoją miłością do cykorii rozmówczynię Klaudii Nawrockiej Pawlik - Jagnę Niedzielską zaraziła jej mama, która zachwalała warzywo z wielu powodów.

Najpierw mi mówiła, że cykoria jest zdrowa i dobra. Zdrowa dlatego, że ma bardzo dużo witaminy C, więc jest dobra dla układu odpornościowego. Jest gorzka, w związku z tym jest dobra dla wątroby. Ma karoten, czyli jest dobra dla wzroku
Jagna Niedzielska

Cykoria - jak i kiedy jeść warzywo?

Cykorię można jeść cały rok, chociaż jej sezon przypada na zimę. Warzywo słynie ze swojej goryczki, dlatego jedną z propozycji jej podania (szczególnie białej i czerwonej odmiany) jest połączenie między innymi z kremem balsamicznym oraz miodem. Czy każdy może jeść cykorię? O przeciwwskazaniach wspomniała Klaudia Nawrocka Pawlik.

Na cykorię uważajcie, jeśli macie problemy z żołądkiem lub alergie, aby wyszła Wam na zdrowie
Klaudia Nawrocka Pawlik

Nowe odcinki programu "Co słychać?" na antenie TVN Style można oglądać od niedzieli do piątku o 18:40.

podziel się:

Pozostałe wiadomości