Jak mądrze wykorzystać resztki jedzenia? Jagna Niedzielska wskazała, jak długo mrozić wybrane produkty

Sprytne pomysły Jagny: Wykorzystywanie resztek
Sprytne pomysły Jagny: Jak nie marnować resztek jedzenia?
W jaki sposób wykorzystać resztki produktów, aby ich nie marnować? W najnowszym odcinku "Sprytnych pomysłów Jagny", Jagna Niedzielska podzieliła się wskazówkami, co zrobić z naszymi codziennymi pozostałościami. Sprawdź je, aby niewykorzystane drożdże, koncentrat lub czerniejące banany już nigdy nie wylądowały w koszu.

Do różnego rodzaju domowych wypieków potrzebne są drożdże. Co zrobić z pozostałościami, jeśli wykorzystamy jedynie część opakowania? Najprostszym sposobem zdaniem Jagny Niedzielskiej jest podzielenie drożdży na cząstki po 25 gramów, zamrożenie i wykorzystanie przy następnym pieczeniu. Drożdże można mrozić do 3 miesięcy. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku koncentratu pomidorowego. Jak nie dopuścić do tego, aby słoiczek z resztką koncentratu przez wiele dni spoglądał na nas smutno z lodówki?

Lepiej wziąć na przykład takie foremki do kostek lodu, wyjmujemy resztki, domniemane resztki, wsadzamy sobie do każdego tego otworku i zamrażamy, a jak potrzebujemy to wyjmujemy właśnie taką cząstkę wyporcjowaną koncentratu pomidorowego
- doradziła Jagna Niedzielska.

Serki homogenizowane i masło - niestandardowe sposoby wykorzystania

Do zamrożenia doskonale nadają się także serki homogenizowane, które zgodnie ze wskazówką prowadzącej program "Sprytne pomysły Jagny" - można później podać dzieciom w postaci naturalnych lodów z bardzo dobrym składem. Zamrozić warto również masło, jednakże nie na dłużej niż do 2 miesięcy.

Albo przerobić na masło klarowane i wsadzić do takiego szklanego słoika, przechowywać w lodówce nawet przez rok. Bardzo długo, słuchajcie
- zwróciła uwagę Jagna Niedzielska.

Sposoby na resztki dyni i czerniejące banany

Pozostając w temacie mrożenia - do zamrażarki warto włożyć także dynię. W całości może pozostać tam nawet do 9 miesięcy, a w mniejszych cząstkach - mniej więcej do 6 miesięcy. Podobny ruch warto wykonać w przypadku czerniejących bananów. Jagna Niedzielska podsunęła widzom pomysł, jak wykorzystać je po rozmrożeniu.

Po rozmrożeniu właściwie od razu nam się tutaj pod tą skórką pojawi taki mus. Mieszając to wszystko z kakao, z orzechami laskowymi i może z odrobiną miodu powstaje nam przecudowny, słodki krem kanapkowy
- podkreśliła prowadząca "Sprytne pomysły Jagny".

Co zrobić z białkami jajek, które pozostają na przykład po robieniu ciasta na pierogi? Można przekonać się o tym w powyższym fragmencie wideo. Pozostałe patenty z najnowszego odcinka programu warto natomiast poznać, oglądając powtórkę na antenie TVN Style lub w Player.pl.

Nowe odcinki "Sprytnych pomysłów Jagny" na antenie TVN Style można oglądać w każdą sobotę, o godzinie 18:15.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości