W rozmowie z reporterką Klaudią Nawrocką Pawlik, Marcelina Adamaszek podkreśliła, iż niezależnie od rodzaju (biały, trzcinowy, kokosowy) cukier jest praktycznie taką samą substancją. Różnice w kolorze nie sprawiają, że stają się zdrowsze. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku słodzideł, takich jak syropy.
Główną substancją w ich składzie jest nadal cukier, ten sam cukier, który właśnie jest w cukrze stołowym
Który zamiennik cukru nie nadaje się do wypieków?
Substancjami dosładzającymi, ale zawierającymi mniej kalorii niż cukier (lub zawierającymi ich minimalną ilość) są słodziki, do których zaliczyć można ksylitol, stewię, erytrol oraz aspartam. Ten ostatni, choć niechlubny, według Światowej Organizacji Zdrowia jest bezpiecznym substytutem cukru, jednakże w kontekście pieczenia kompletnie się nie sprawdza.
Po prostu ulegnie rozłożeniu przy temperaturze i w ogóle nie nada nam słodyczy oraz ksylitol. Z prostego powodu, jeżeli do wypieków dodajemy jego większą ilość, to później możemy mieć problemy jelitowe
Czym zastąpić cukier w pieczeniu?
Świąteczne wypieki można słodzić erytrolem. Przykładowo, do ciasta marchewkowego z cynamonem Marcelina Adamaszek dodała pół szklanki. Jednakże, najbezpieczniejszą opcją słodzenia jest dorzucanie do wypieków owoców lub warzyw, które dodają naturalnej słodyczy.
Dają nam błonnik, dają nam składniki mineralne, witaminy, dają nam tę sytość
O tym, czego używać do słodzenia herbaty, warto dowiedzieć się z powyższego wideo. Podobne materiały można natomiast oglądać w programie "Co słychać?" na antenie TVN Style.
Nowe odcinki programu "Co słychać?" w TVN Style emitowane są od poniedziałku do piątku o 18:40. Serdecznie zapraszamy!
Zobacz także:
- Wspominamy zwycięzców "Nieczystej gry". Jak reagowali na werdykt?
- Przepis Asi Łęckiej na puszyste, pachnące cynamonki. "Są wprost idealne"
- Widok nowej kuchni i łazienki przekroczył oczekiwania Pauliny oraz Adama. "Krzysztof, bajka"
Autor: Martyna Wielkopolan
Reporter: Klaudia Nawrocka Pawlik