Robaki, którymi żywią się członkowie plemienia Mentawai, to sago i tamra, żyjące w drzewie palmowym. Wspólnie z Ludźmi Kwiatów, Marzena Figiel-Strzała wybrała się zdobyć je na kolację. Jak podkreśliła, pozyskane z drzewa robaki można jeść na surowo lub pieczone. Prowadząca cykl "Dzieci Świata" zdecydowała się skosztować obu wersji.
Najpierw oderwij głowę- poinstruował ją jeden z członków plemienia.
Reakcja Marzeny Figiel-Strzały na smak robaka tamra
Próbując surowego robaka, który stanowi główne pożywienie plemienia Mentawai, Marzena Figiel-Strzała zachowała wyjątkowy spokój. Po skosztowaniu stwierdziła, że nie ma on żadnego, specyficznego smaku.
Pyszne- komentowali Ludzie Kwiatów.
Alternatywa dla surowych robaków - robaki z ogniska
Członkowie plemienia Mentawai robaki z drzewa palmowego często przyrządzają też, piekąc je na ogniu. W pierwszej kolejności wciąż żywe nabija się je na patyk, na którym umierają. Później Ludzie Kwiatów rozpalają ognisko, gdzie przygotowują sobie kolację. Po otrzymaniu jednego z pieczonych robaków, Marzena Figiel-Strzała zwróciła uwagę, iż żołądek wciąż wydawał się jej niedopieczony.
Trochę soli i jemy. (...) Pyszne- relacjonowała prowadząca program "Dzieci Świata".
Procesowi pozyskiwania robaków przez plemię Mentawai można przyjrzeć się w powyższym fragmencie wideo. Całość wizyty Marzeny Figiel-Strzała u tej wyjątkowej rodziny, warto natomiast obejrzeć w najnowszym odcinku "Dzieci Świata" na antenie TVN Style lub w serwisie streamingowym Max.
4. odcinek cyklu reportaży "Dzieci Świata" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć:
- w niedzielę 27 października, 16:30
- we wtorek 29 października, 23:40
Zobacz także:
- Kawa i matcha jako superfoods. Jak pomagają w diecie?
- Zakupy w lumpeksie za 300 zł. Czy Asi udało się zmieścić w założonym budżecie?
- Budżetowa podróż z Bergamo nad Jezioro Como. Jak najlepiej pokonać tę trasę?
Autor: Martyna Wielkopolan