Czas świątecznych przygotowań, zwłaszcza tych kulinarnych, to przyjemność dla Marzeny Rogalskiej. Wobec powyższego, to właśnie przepis prowadząca program "Małe światy według Marzeny Rogalskiej" miała dla widzów "Patentu na Święta". Do przygotowania świątecznych owoców w śnieżnej posypce potrzebne są: rozmaryn, owoce (na przykład borówki, maliny czy żurawina) oraz syrop cukrowy.
Bardzo prosty przepis. Szklanka wody, szklanka cukru, które będziemy mieszać w tym oto garnku. I uwaga, jedziemy, bawimy się
Proces przygotowania syropu cukrowego
Aby powstał syrop cukrowy, cukier musi rozpuścić się w wodzie. Marzena Rogalska postawiła garnek na gazie i wymieszała jego zawartość. Prowadząca zwróciła uwagę, iż gotowy syrop należy pozostawić do ostygnięcia. Następnie, partiami można wrzucać do niego owoce.
Spójrzcie, ten syrop jest taki gęściutki, no bo chodzi o to, żeby ten śnieg się mógł zatrzymać, przylepić do nich i one sobie będą spokojnie ociekały
Obtaczanie owoców w "śniegu"
Zanurzone w syropie owoce potrzebują czasu, aby obcieknąć i zrobić się klejące. W następnej kolejności należy wrzucić je do cukru i w nim obtoczyć. Całość prezentuje się przepięknie, a jeszcze lepiej smakuje.
Mam oczywiście taki piękny talerz, do którego będę te owoce wrzucać i przystrajać gałązkami rozmarynu. Zobaczcie, no przecież to wygląda przecudnie. Oczywiście może być wersja taka, że jest mniej śniegu, czyli mniej cukru, a może być wersja, że jest śnieżyca na talerzu
Proces przygotowywania owoców w mroźnej posypce można zobaczyć w powyższym fragmencie wideo. Pozostałe porady prowadzących TVN Style z najnowszego "Patentu na Święta" warto natomiast sprawdzić, oglądając odcinek na antenie lub w Player.pl.
1. odcinek 6. sezonu programu "Patent na Święta" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w:
- środę 11 grudnia, 9:30
- czwartek 12 grudnia, 16:05
- piątek 13 grudnia, 20:20
Zobacz także:
- Kamila Szczawińska o swojej misji ratowania zwierząt. "Wszędzie w domu czyha jakiś zwierz"
- Jak mądrze wykorzystać resztki jedzenia? Jagna Niedzielska wskazała, jak długo mrozić wybrane produkty
- Za nami spotkania pełne wzruszeń. Wspominamy najlepsze momenty "Sztuki rodzenia"
Autor: Martyna Wielkopolan