Owoce w mroźnej posypce. Wypróbuj świąteczny przepis Marzeny Rogalskiej

Patent na Święta: Marzena Rogalska
Patent na Święta: Przepis Marzeny Rogalskiej
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego na antenie TVN Style nie mogło zabraknąć kolejnej serii "Patentu na Święta", w którym prowadzący stacji dzielą się swoimi świątecznymi poradami. W najnowszym odcinku programu Marzena Rogalska zaprezentowała widzom swój pomysł na przygotowanie owoców w pysznej, mroźnej posypce. To bardzo proste!

Czas świątecznych przygotowań, zwłaszcza tych kulinarnych, to przyjemność dla Marzeny Rogalskiej. Wobec powyższego, to właśnie przepis prowadząca program "Małe światy według Marzeny Rogalskiej" miała dla widzów "Patentu na Święta". Do przygotowania świątecznych owoców w śnieżnej posypce potrzebne są: rozmaryn, owoce (na przykład borówki, maliny czy żurawina) oraz syrop cukrowy.

Bardzo prosty przepis. Szklanka wody, szklanka cukru, które będziemy mieszać w tym oto garnku. I uwaga, jedziemy, bawimy się
- tłumaczyła Marzena Rogalska.

Proces przygotowania syropu cukrowego

Aby powstał syrop cukrowy, cukier musi rozpuścić się w wodzie. Marzena Rogalska postawiła garnek na gazie i wymieszała jego zawartość. Prowadząca zwróciła uwagę, iż gotowy syrop należy pozostawić do ostygnięcia. Następnie, partiami można wrzucać do niego owoce.

Spójrzcie, ten syrop jest taki gęściutki, no bo chodzi o to, żeby ten śnieg się mógł zatrzymać, przylepić do nich i one sobie będą spokojnie ociekały
- wyjaśniła Marzena Rogalska.

Obtaczanie owoców w "śniegu"

Zanurzone w syropie owoce potrzebują czasu, aby obcieknąć i zrobić się klejące. W następnej kolejności należy wrzucić je do cukru i w nim obtoczyć. Całość prezentuje się przepięknie, a jeszcze lepiej smakuje.

Mam oczywiście taki piękny talerz, do którego będę te owoce wrzucać i przystrajać gałązkami rozmarynu. Zobaczcie, no przecież to wygląda przecudnie. Oczywiście może być wersja taka, że jest mniej śniegu, czyli mniej cukru, a może być wersja, że jest śnieżyca na talerzu
- podkreśliła Marzena Rogalska.

Proces przygotowywania owoców w mroźnej posypce można zobaczyć w powyższym fragmencie wideo. Pozostałe porady prowadzących TVN Style z najnowszego "Patentu na Święta" warto natomiast sprawdzić, oglądając odcinek na antenie lub w Player.pl.

1. odcinek 6. sezonu programu "Patent na Święta" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w:

  • środę 11 grudnia, 9:30
  • czwartek 12 grudnia, 16:05
  • piątek 13 grudnia, 20:20

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości