Czerwone curry z finałowego odcinka 14. sezonu "Jestem z Polski" kucharka Kamili przygotowała na woku. Pierwszymi składnikami, których kobiety użyły do jego przyrządzenia były imbir oraz czosnek. W następnej kolejności do głębokiej patelni trafiły pasta curry, a także cukier palmowy.
W kuchni tajskiej używa się bardzo dużo cukru. Oni naprawdę lubią, żeby ich dania były słodkie- podkreśliła Kamila.
Kremowe, ale nie za ciężkie
W tajskim, czerwonym curry nie mogło też zabraknąć mleka kokosowego, które spowodowało kremowość dania. Aby nie było zbyt ciężkie, Kamila zdecydowała się dolać do potrawy trochę wody. W następnej kolejności do woka trafiły pokrojone szalotka i ananas.
Ja gotować kuchni tajskiej uczyłam się od mojej przyjaciółki, z którą miałam przyjemność pracować w pierwszej pracy, którą dostałam jak przyjechałam na Koh Phangan- wspominała Kamila.
Uwaga, by nie rozgotować!
Tajskie, czerwone curry nie byłoby pełne, gdyby nie czerwona papryka oraz krewetki, dorzucane dopiero pod koniec przygotowywania potrawy, aby podczas gotowania nie stały się zbyt miękkie. Tuż po nich do woka trafiły liście kaffiru i pomidorki.
Teraz musimy to jeszcze tylko doprawić. Doprawimy to tamaryndowcem i sosem rybnym. No i próbujemy- podsumowała Kamila.
Dokładnemu procesowi powstawania tajskiego red curry warto przyjrzeć się w powyższym fragmencie wideo. Całość finałowego odcinka 14. sezonu "Jestem z Polski" warto natomiast obejrzeć na antenie TVN Style lub w serwisie streamingowym Max.
17. odcinek 14. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w środę 6 listopada, o godzinie 21:45.
Zobacz także:
- Co 3 lata odkopują bliskich z grobów. Czym jest Święto Ma'nene?
- Tomasz Jakubiak o podszywaniu się pod niego, celem wyłudzenia pieniędzy. "Myślałem, że to są jakieś po prostu żarty"
- Czym jest cichy luksus? Przemek Srogosz wytłumaczył to na podstawie znalezisk z lumpeksu
Autor: Martyna Wielkopolan