Jak usmażyć idealne mięso na gulasz? Sprawdź patent Magdy Gessler

Kuchenne rewolucje: Gulasz według Magdy Gessler
Kuchenne rewolucje: Gulasz z dziczyzny i sałatka śledziowa

Choć pierwsza misja 22. sezonu "Kuchennych rewolucji" wydawała się niemożliwa, Magda Gessler jest od takich spraw ekspertką. Miejsce, które zmieniło swoją nazwę na "Dzik Dzik Dzik", przeszło całościową metamorfozę - począwszy od odświeżonego menu, a kończąc na zmianach w prywatnym życiu pracowników. Chociaż kilka lat później po lokalu pozostały jedynie fragmenty szyldu, na tamten czas Magdzie Gessler udało się przeprowadzić skuteczną rewolucję.

W nowym menu restauracji "Dzik Dzik Dzik" nie mogło zabraknąć posiłków ściśle związanych z odmienioną nazwą lokalu, a wśród oferowanych dań z dziczyzny znalazły się między innymi pizza z kiełbasą z dzika oraz gulasz z plackami ziemniaczanymi. Przygotowanie drugiego z wymienionych smakołyków Magda Gessler poleciła rozpocząć od wysmażenia mięsa (kawału dziczej karkówki) na tłuszczu od skwarek.

Jedna warstwa. One muszą się obsmażyć i zamknąć. Nie mieszaj, niech złapią koloru, bo puszczą wodę. To jest podstawa smażenia. Dodaje się mięso powoli, najpierw kilka kawałków, żeby złapały temperaturę, potem powoli, żeby raptem nie opadła temperatura i nie zaczęły się dusić. Mają się usmażyć i zamknąć, żeby smak został w mięsie, a nie w sosie
- tłumaczyła Magda Gessler.

Kolejne etapy przygotowywania gulaszu

Kiedy mięso zostało już przesmażone, przyszła pora na jego długie duszenie. Całość Magda Gessler poleciła podlać wywarem z dziczyzny, z kości jelenia i dzika. Bazą gulaszu miał natomiast być zredukowany sos, któremu delikatnego posmaku dodała śmietana. Do sosu dodano duszone mięso.

Sałatka śledziowa - smakowity punkt menu

Równolegle do przygotowywania gulaszu z dziczyzny - w kuchni restauracji "Dzik dzik dzik" powstawała sałatka, w skład której wchodziły ziemniaki, jajka, śledź, seler, ogórki kiszone, cebula oraz... jabłka! Do całości Magda Gessler przygotowała pyszny sos.

Sarepska musztarda. Dodajemy do majonezu i mamy super sos. Nic dodać, nic ująć
- podkreśliła Magda Gessler.

Proces przygotowywania gulaszu z dziczyzny oraz sałatki śledziowej można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.

Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:40, 14:40 i 19:50.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości