Choć pierwsza misja 22. sezonu "Kuchennych rewolucji" wydawała się niemożliwa, Magda Gessler jest od takich spraw ekspertką. Miejsce, które zmieniło swoją nazwę na "Dzik Dzik Dzik", przeszło całościową metamorfozę - począwszy od odświeżonego menu, a kończąc na zmianach w prywatnym życiu pracowników. Chociaż kilka lat później po lokalu pozostały jedynie fragmenty szyldu, na tamten czas Magdzie Gessler udało się przeprowadzić skuteczną rewolucję.
W nowym menu restauracji "Dzik Dzik Dzik" nie mogło zabraknąć posiłków ściśle związanych z odmienioną nazwą lokalu, a wśród oferowanych dań z dziczyzny znalazły się między innymi pizza z kiełbasą z dzika oraz gulasz z plackami ziemniaczanymi. Przygotowanie drugiego z wymienionych smakołyków Magda Gessler poleciła rozpocząć od wysmażenia mięsa (kawału dziczej karkówki) na tłuszczu od skwarek.
Jedna warstwa. One muszą się obsmażyć i zamknąć. Nie mieszaj, niech złapią koloru, bo puszczą wodę. To jest podstawa smażenia. Dodaje się mięso powoli, najpierw kilka kawałków, żeby złapały temperaturę, potem powoli, żeby raptem nie opadła temperatura i nie zaczęły się dusić. Mają się usmażyć i zamknąć, żeby smak został w mięsie, a nie w sosie- tłumaczyła Magda Gessler.
Kolejne etapy przygotowywania gulaszu
Kiedy mięso zostało już przesmażone, przyszła pora na jego długie duszenie. Całość Magda Gessler poleciła podlać wywarem z dziczyzny, z kości jelenia i dzika. Bazą gulaszu miał natomiast być zredukowany sos, któremu delikatnego posmaku dodała śmietana. Do sosu dodano duszone mięso.
Sałatka śledziowa - smakowity punkt menu
Równolegle do przygotowywania gulaszu z dziczyzny - w kuchni restauracji "Dzik dzik dzik" powstawała sałatka, w skład której wchodziły ziemniaki, jajka, śledź, seler, ogórki kiszone, cebula oraz... jabłka! Do całości Magda Gessler przygotowała pyszny sos.
Sarepska musztarda. Dodajemy do majonezu i mamy super sos. Nic dodać, nic ująć- podkreśliła Magda Gessler.
Proces przygotowywania gulaszu z dziczyzny oraz sałatki śledziowej można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.
Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:40, 14:40 i 19:50.
Zobacz także:
- Szokujący rarytas Peruwiańczyków. "Smakuje jak dobrze doprawiony kurczak"
- Australijskie domy nie zachwycają jakością? "Tutaj wszystko z drewnianych zapałek"
- Podsumowanie podróży z "Do zobaczenia". Na te szczegóły warto zwrócić uwagę!
Autor: Martyna Wielkopolan