W tym lokalu króluje... jeleń! Poznaj pomysły Magdy Gessler na dania z dziczyzną

Kuchenne rewolucje: Witnica
Kuchenne rewolucje: Pomysły na dania z dziczyzną
W centrum miasteczka Witnica - restaurację wraz z hotelem o tej samej nazwie przejęło małżeństwo - Kamila i Patryk. Niestety, prowadzenie biznesu okazało się niełatwą sprawą dla raczkującej w tym temacie pary. Mimo że w hotelu byli goście, sala restauracyjna świeciła pustkami. Kamila zaczęła także chorować i przeszła zawał serca. Do ciężkiej walki o swoje marzenia kobieta zdecydowała się zaprosić Magdę Gessler. Czy restauratorce udało się postawić biznes na nogi?

Jednym z zadań, jakie prowadząca program "Kuchenne rewolucje" postawiła sobie po zapoznaniu się z zespołem "Witnicy" oraz samą restauracją, było "zniszczenie sterylności tego miejsca". Restauratorka zdecydowała się wprowadzić tam więcej życia. Na ścianach miały znaleźć się zdjęcia i obrazki, a na sali zmieniono krzesła. Nowa nazwa lokalu brzmiała ""Je...je...Jeleń!". W menu zagościły carpaccio z jelenia na burakach, esencja grzybowa na wywarze z dziczyzny, strudel z pasztetu z dziczyzny, kopytka z majerankiem oraz czarnuszką, a także gulasz z jelenia.

Ubóstwiam ten region przez to, że ta dziczyzna i grzyby są cudowne
- podkreśliła Magda Gessler.

Smakowite ciasto drożdżowe z... pasztetem

Jednym z dań, które prowadząca program "Kuchenne rewolucje" pomogła przygotować załodze "Je... je... Jelenia!", był pasztet ze starannie przemielonej dziczyzny. Magda Gessler przyprawiła go między innymi śmietaną, cząbrem oraz czosnkiem. Wyrobiony pasztet przyjął niestandardową formę - zamkniętą w drożdżowym cieście.

Zawijamy i to teraz musi podrosnąć jeszcze sobie
- zwróciła uwagę restauratorka.

Czym przyprawiać dzikie mięso?

W kuchni trwały także prace nad przygotowaniem esencji grzybowej na wywarze z dziczyzny. Magda Gessler upewniła się, że ma ona odpowiednią głębię, dodając do całości więcej grzybów. Równolegle, zespół "Je... je... Jelenia!" przygotowywał gulasz z jelenia. Restauratorka dodała do niego liść laurowy.

Nie ma nic lepszego niż liść laurowy do dzikiego mięsa, a szczególnie do jeleniny, bo to mocne w smaku i to mocne w smaku
- tłumaczyła prowadząca program "Kuchenne rewolucje".

Proces przygotowywania dań z dziczyzny przez Magdę Gessler można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.

Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:10, 14:10 i 19:50.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości