Jednym z zadań, jakie prowadząca program "Kuchenne rewolucje" postawiła sobie po zapoznaniu się z zespołem "Witnicy" oraz samą restauracją, było "zniszczenie sterylności tego miejsca". Restauratorka zdecydowała się wprowadzić tam więcej życia. Na ścianach miały znaleźć się zdjęcia i obrazki, a na sali zmieniono krzesła. Nowa nazwa lokalu brzmiała ""Je...je...Jeleń!". W menu zagościły carpaccio z jelenia na burakach, esencja grzybowa na wywarze z dziczyzny, strudel z pasztetu z dziczyzny, kopytka z majerankiem oraz czarnuszką, a także gulasz z jelenia.
Ubóstwiam ten region przez to, że ta dziczyzna i grzyby są cudowne- podkreśliła Magda Gessler.
Smakowite ciasto drożdżowe z... pasztetem
Jednym z dań, które prowadząca program "Kuchenne rewolucje" pomogła przygotować załodze "Je... je... Jelenia!", był pasztet ze starannie przemielonej dziczyzny. Magda Gessler przyprawiła go między innymi śmietaną, cząbrem oraz czosnkiem. Wyrobiony pasztet przyjął niestandardową formę - zamkniętą w drożdżowym cieście.
Zawijamy i to teraz musi podrosnąć jeszcze sobie- zwróciła uwagę restauratorka.
Czym przyprawiać dzikie mięso?
W kuchni trwały także prace nad przygotowaniem esencji grzybowej na wywarze z dziczyzny. Magda Gessler upewniła się, że ma ona odpowiednią głębię, dodając do całości więcej grzybów. Równolegle, zespół "Je... je... Jelenia!" przygotowywał gulasz z jelenia. Restauratorka dodała do niego liść laurowy.
Nie ma nic lepszego niż liść laurowy do dzikiego mięsa, a szczególnie do jeleniny, bo to mocne w smaku i to mocne w smaku- tłumaczyła prowadząca program "Kuchenne rewolucje".
Proces przygotowywania dań z dziczyzny przez Magdę Gessler można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.
Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:10, 14:10 i 19:50.
Zobacz także:
- Te rzeczy warto wiedzieć przed wyprawą za granicę. Poznaj rady z programu "Pojedynek na podróże"
- Co zjeść podczas urlopu w różnych krajach? Sprawdź rekomendacje bohaterek "Jestem z Polski"
- Ten przysmak uwielbiają wszyscy. Poznaj kreatywne sposoby podawania ziemniaków na imprezach
Autor: Martyna Wielkopolan