Ten przysmak uwielbiają wszyscy. Poznaj kreatywne sposoby podawania ziemniaków na imprezach

Patenciary: Sprytne pomysły Darii Ładochy
Sposoby jedzenia i podawania ziemniaków z programów TVN Style
Są pyszne, chrupiące i możliwe do zaserwowania na wiele różnych sposobów. Smażone lub pieczone ziemniaki to przysmak, który doskonale sprawdzi się na wakacyjnych przyjęciach. Jak zaskoczyć gości kreatywną formą ich podania? Zainspirujcie się pomysłami z programów TVN Style.

Ziemniaczane róże to prawdziwy hit, który zrobi wrażenie na najbardziej wymagających gościach. W programie "Patenciary" sposób ich przygotowania zaprezentowała Daria Ładocha. Ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki należy ułożyć w rzędzie tak, aby nachodziły na siebie, a następnie pokryć roztopionym masłem i przyprawami. Całość trzeba zrolować i przełożyć do foremek na babeczki. Po upieczeniu w piekarniku zarumienione różyczki można posypać solą oraz pieprzem.

Ziemniaki na party? Czemu nie, ale to będą ziemniaki w wersji lux
- komentowała Daria Ładocha.

"Ziemniory patenciory", czyli chrupiące ziemniaki Hasselback

Inną, kreatywną formą podania ziemniaków na przyjęciu są ziemniaki Hasselback. Ich sekret tkwi w pokrojeniu warzyw na jak najcieńsze plasterki, ale nie przekrawaniu do końca. Tak przygotowane ziemniaki należy obficie polać olejem i przełożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie upiec w piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości warzyw, ale zwykle potrzeba na to około godziny.

Cieniutkie, chrupiące, aromatyczne
- zachwycała się Daria Ładocha.

Małe co nieco dla fanów klasyki

Jeśli wśród gości znajdują się amatorzy klasycznych przysmaków, na imprezowym stole mogą zagościć także frytki, najlepiej w wersji belgijskiej. Aby urozmaicić sposób ich podania - warto dodać do nich duszone mięso. Właśnie taką porcję smakołyku zamówiła jedna z bohaterek "Jestem z Polski". Z odcinków programu można też było dowiedzieć się, iż Belgowie najczęściej jedzą frytki z majonezem, choć do wyboru dostępnych jest wiele różnych sosów - zarówno łagodne, jak również pikantne.

Jest pełen wypas. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. To jest ta różnica
- tłumaczyły mieszkające w Belgii Iwona oraz Monika.

Różne sposoby serwowania ziemniaków znajdziecie w powyższym materiale wideo.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości