Ziemniaczane róże to prawdziwy hit, który zrobi wrażenie na najbardziej wymagających gościach. W programie "Patenciary" sposób ich przygotowania zaprezentowała Daria Ładocha. Ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki należy ułożyć w rzędzie tak, aby nachodziły na siebie, a następnie pokryć roztopionym masłem i przyprawami. Całość trzeba zrolować i przełożyć do foremek na babeczki. Po upieczeniu w piekarniku zarumienione różyczki można posypać solą oraz pieprzem.
Ziemniaki na party? Czemu nie, ale to będą ziemniaki w wersji lux- komentowała Daria Ładocha.
"Ziemniory patenciory", czyli chrupiące ziemniaki Hasselback
Inną, kreatywną formą podania ziemniaków na przyjęciu są ziemniaki Hasselback. Ich sekret tkwi w pokrojeniu warzyw na jak najcieńsze plasterki, ale nie przekrawaniu do końca. Tak przygotowane ziemniaki należy obficie polać olejem i przełożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie upiec w piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości warzyw, ale zwykle potrzeba na to około godziny.
Cieniutkie, chrupiące, aromatyczne- zachwycała się Daria Ładocha.
Małe co nieco dla fanów klasyki
Jeśli wśród gości znajdują się amatorzy klasycznych przysmaków, na imprezowym stole mogą zagościć także frytki, najlepiej w wersji belgijskiej. Aby urozmaicić sposób ich podania - warto dodać do nich duszone mięso. Właśnie taką porcję smakołyku zamówiła jedna z bohaterek "Jestem z Polski". Z odcinków programu można też było dowiedzieć się, iż Belgowie najczęściej jedzą frytki z majonezem, choć do wyboru dostępnych jest wiele różnych sosów - zarówno łagodne, jak również pikantne.
Jest pełen wypas. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. To jest ta różnica- tłumaczyły mieszkające w Belgii Iwona oraz Monika.
Różne sposoby serwowania ziemniaków znajdziecie w powyższym materiale wideo.
Zobacz także:
- Tak mieszkają Polki za granicą. Czym charakteryzują się domy z różnych stron świata?
- "Babski biznes" w TVN Style. Kto poprowadzi nowy program? "Od lat wspiera kobiety w rozwoju"
- Jak rozpoznać podróbki znanych marek w second-handzie? Poznaj porady "Gwiazd lumpeksów"
Autor: Martyna Wielkopolan