Pasta przygotowana przez Jagnę Niedzielską to gromole, czyli jak podkreśliła - tańsza wersja guacamole. Jej głównym składnikiem jest mrożony, zielony groszek, który w pierwszym etapie przygotowywania pasty należy rozmrozić.
Tak naprawdę wystarczy, że go przelejemy ciepłą wodą
Pierwsze etapy przygotowania gromole
Kolejnym etapem przygotowania gromole jest dodanie oliwy do rozmrożonego groszku. Ten tłuszcz nadaje określony smak paście, a także odpowiednią konsystencję. Groszek z oliwą należy zblendować na gładką masę.
Skoro to było blendowanie to teraz będzie doprawianie
Czym przyprawić pastę z groszku?
Do powstałej pasty Jagna Niedzielska dorzuciła cebulkę, czosnek i sok z cytryny. Wykorzystała połowę cebuli, którą skroiła w drobną kosteczkę oraz 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę. Całość prowadząca "Sprytne pomysły Jagny" przyprawiła solą i wymieszała.
To jest pyszne
O tym, w jaki sposób krok po kroku przygotować pastę z groszku (gromole), można przekonać się w powyższym wideo. Pozostałe patenty z najnowszego odcinka programu "Sprytne pomysły Jagny" warto natomiast poznać, oglądając powtórkę na antenie TVN Style lub w Player.pl.
7. odcinek programu "Sprytne pomysły Jagny" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w:
- środę 25 grudnia, 10:55
- piątek 27 grudnia, 17:10
Zobacz także:
- Świąteczne przygotowania na ostatnią chwilę. Poznaj porady last minute od prowadzących TVN Style
- Jak smacznie i zdrowo osłodzić sobie Święta? Poznaj najlepsze zamienniki cukru do słodkich wypieków
- Prosta i efektowna dekoracja świąteczna Izy Krzan. "Rozniesie piękny zapach po całym Waszym domu"
Autor: Martyna Wielkopolan