Jak nakłonić dzieci do jedzenia warzyw? Można przemycać je w postaci pysznej pasty warzywnej! W najnowszym odcinku "Sprytnych pomysłów Jagny" Jagna Niedzielska pokazała, jak samodzielnie przygotować prostą i tanią, bardzo smaczną pastę z zielonego groszku.
Pasta przygotowana przez Jagnę Niedzielską to gromole, czyli jak podkreśliła - tańsza wersja guacamole. Jej głównym składnikiem jest mrożony, zielony groszek, który w pierwszym etapie przygotowywania pasty należy rozmrozić.
Tak naprawdę wystarczy, że go przelejemy ciepłą wodą- wyjaśniła prowadząca program "Sprytne pomysły Jagny".
Pierwsze etapy przygotowania gromole
Kolejnym etapem przygotowania gromole jest dodanie oliwy do rozmrożonego groszku. Ten tłuszcz nadaje określony smak paście, a także odpowiednią konsystencję. Groszek z oliwą należy zblendować na gładką masę.
Skoro to było blendowanie to teraz będzie doprawianie- tłumaczyła Jagna Niedzielska.
Czym przyprawić pastę z groszku?
Do powstałej pasty Jagna Niedzielska dorzuciła cebulkę, czosnek i sok z cytryny. Wykorzystała połowę cebuli, którą skroiła w drobną kosteczkę oraz 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę. Całość prowadząca "Sprytne pomysły Jagny" przyprawiła solą i wymieszała.
To jest pyszne- podkreśliła Jagna Niedzielska, próbując powstałej pasty.
O tym, w jaki sposób krok po kroku przygotować pastę z groszku (gromole), można przekonać się w powyższym wideo. Pozostałe patenty z najnowszego odcinka programu "Sprytne pomysły Jagny" warto natomiast poznać, oglądając powtórkę na antenie TVN Style lub w Player.pl.
7. odcinek programu "Sprytne pomysły Jagny" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w:
- środę 25 grudnia, 10:55
- piątek 27 grudnia, 17:10
Zobacz także:
- Świąteczne przygotowania na ostatnią chwilę. Poznaj porady last minute od prowadzących TVN Style
- Jak smacznie i zdrowo osłodzić sobie Święta? Poznaj najlepsze zamienniki cukru do słodkich wypieków
- Prosta i efektowna dekoracja świąteczna Izy Krzan. "Rozniesie piękny zapach po całym Waszym domu"
Autor: Martyna Wielkopolan