Ta pasta z groszku to pyszna, tańsza wersja guacamole. Jak ją zrobić?

Sprytne pomysły Jagny: Gromole
Sprytne pomysły Jagny: Przepis na gromole
Jak nakłonić dzieci do jedzenia warzyw? Można przemycać je w postaci pysznej pasty warzywnej! W najnowszym odcinku "Sprytnych pomysłów Jagny" Jagna Niedzielska pokazała, jak samodzielnie przygotować prostą i tanią, bardzo smaczną pastę z zielonego groszku.

Pasta przygotowana przez Jagnę Niedzielską to gromole, czyli jak podkreśliła - tańsza wersja guacamole. Jej głównym składnikiem jest mrożony, zielony groszek, który w pierwszym etapie przygotowywania pasty należy rozmrozić.

Tak naprawdę wystarczy, że go przelejemy ciepłą wodą
- wyjaśniła prowadząca program "Sprytne pomysły Jagny".

Pierwsze etapy przygotowania gromole

Kolejnym etapem przygotowania gromole jest dodanie oliwy do rozmrożonego groszku. Ten tłuszcz nadaje określony smak paście, a także odpowiednią konsystencję. Groszek z oliwą należy zblendować na gładką masę.

Skoro to było blendowanie to teraz będzie doprawianie
- tłumaczyła Jagna Niedzielska.

Czym przyprawić pastę z groszku?

Do powstałej pasty Jagna Niedzielska dorzuciła cebulkę, czosnek i sok z cytryny. Wykorzystała połowę cebuli, którą skroiła w drobną kosteczkę oraz 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę. Całość prowadząca "Sprytne pomysły Jagny" przyprawiła solą i wymieszała.

To jest pyszne
- podkreśliła Jagna Niedzielska, próbując powstałej pasty.

O tym, w jaki sposób krok po kroku przygotować pastę z groszku (gromole), można przekonać się w powyższym wideo. Pozostałe patenty z najnowszego odcinka programu "Sprytne pomysły Jagny" warto natomiast poznać, oglądając powtórkę na antenie TVN Style lub w Player.pl.

7. odcinek programu "Sprytne pomysły Jagny" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w:

  • środę 25 grudnia, 10:55
  • piątek 27 grudnia, 17:10

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Czy opłaca się kupować gotowy projekt domu?
Materiał promocyjny

Czy opłaca się kupować gotowy projekt domu?