Poszukiwanie odpowiednich karm i smaczków, jakie wybredny pies chętnie zje, często jest bardzo kosztowne. W "Sprytnych pomysłach Jagny" Marta i Klara przyznały, iż same na jedzenie dla ich Witusia wydają około 200-300 zł miesięcznie. Choć Jagna Niedzielska wyznała, że codziennego gotowania psu sama by się nie podjęła, ze względu na ryzyko wprowadzenia pupilowi złej diety, zwróciła uwagę, iż samodzielne robienie mu smaczków to szansa na spore oszczędności.
Karma dla psa powinna być zbilansowana, powinna w odpowiedni sposób odżywiać pieska, a my się po prostu na tym nie znamy. Ja już zresztą widzę mojego psa, który z tymi zeszklonymi oczami próbuje mi wyhauhać: babo, weź się zajmij swoim gotowaniem, a nie gotowaniem dla mnie. Co innego jest, jeśli chodzi o smaczki
Ile można zaoszczędzić na smaczkach dla psa?
W najnowszych "Sprytnych pomysłach Jagny" prowadząca pokazała widzom smaczki ze sklepu, które wystarczają psu na 2 tygodnie i kosztują 12 zł. W drugim opakowaniu przygotowała smaczki zrobione samodzielnie, co kosztowało ją 4,50 zł za tyle samo sztuk, co w przypadku kupowanych przekąsek.
W skali roku, jeśli zużywam je w ciągu dwóch tygodni, to jest aż 195 złotych oszczędności. Bardzo dużo
Jak przygotować tanie, domowe smaczki dla psa?
Składniki, jakie Jagna Niedzielska wykorzystała do przygotowania domowych smaczków dla psa, to: marchewka, jajko, kefir lub jogurt i mąka. Prowadząca program "Sprytne pomysły Jagny" zwróciła uwagę, że marchewkę można wymienić na inne warzywo.
To wszystko trzeba zblendować i połączyć z mąką. U mnie to pszenna i gryczana w proporcji pół na pół, w sumie to półtorej szklanki. Palcami dzielę ciasto na malutkie smaczki i piekę wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 10 minut
Proces przygotowania domowych smaczków dla psa warto podejrzeć w powyższym wideo. Pozostałe "Sprytne pomysły Jagny" z najnowszego odcinka programu można natomiast poznać, oglądając jego powtórkę na antenie TVN Style lub w Player.pl.
3. odcinek programu "Sprytne pomysły Jagny" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w:
- czwartek 28 listopada, 8:15
- piątek 29 listopada, 17:00
Zobacz także:
- Natalia Kukulska zdradza, jak dbać o dobrostan. "Jestem w procesie"
- Kakao jako comfort food. Powstawanie, właściwości i skład
- Amerykański sen Weroniki Rosati. "Czekałam na to spotkanie 27 lat"
Autor: Martyna Wielkopolan