Kakao jako comfort food. Powstawanie, właściwości i skład

Co słychać?: Kakao
Co słychać?: Kakao jako comfort food
Kakao to comfort food, kojarzący się z dzieciństwem i leniwymi porankami. Oprócz pysznego smaku oraz cudownego aromatu, napój posiada liczne właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. W programie "Co słychać?" opowiedzieli o nim znawca kakao Tomasz Orzeszko oraz dietetyczka Iwona Kibil.

W materiale do programu "Co słychać?" Tomasz Orzeszko wskazał, że naturalne kakao powstaje z ziarna kakaowca, które jest prażone, łuskane i mielone aż do powstania pasty, posiadającej około 50% tłuszczu. Z tego powodu daje człowiekowi sporo energii do pracy.

Jak pijemy takie tłuste kakao dostajemy bardzo dużo kalorii plus w kakao znajdują się jeszcze substancje takie jak teobromina czy anandamid. Teobromina to jest analog kofeiny, więc ona nas podnosi, ale nie ma takiego progu wejścia wysokiego jak kofeina. Jeżeli do tego dołożymy anandamid, który jest kannabinoidem, on nas tak, można powiedzieć, wyluzowuje troszeczkę
- tłumaczył znawca kakao.

Czy kakao jest dobre dla zdrowia?

Wypowiedź Tomasza Orzeszko uzupełniła dietetyczka Iwona Kibil, która dodała, iż kakao jest źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Zawiera także polifenole - związki antyoksydacyjne, mające wpływ na redukcję poziomu cholesterolu LDL oraz ciśnienia tętniczego.

Wiemy z badań, że może również poprawiać funkcje poznawcze. Ma pozytywny wpływ na osoby odchudzające się
- wymieniała Iwona Kibil.

Jakie kakao warto wybierać?

Znawca kakao Tomasz Orzeszko podkreślił, że najlepsze kakao to takie bez dodatku cukru. Dla porównania - kakao w proszku popularnej marki w swoim składzie ma głównie cukier. Nie oznacza to jednak, że jest poddawane chemicznym procesom. Znawca kakao wyjaśnił, że zostało ono odtłuszczone mechanicznie w procesie wypracowywania tłuszczu.

Jedyne kakao, które jest poddawane chemicznym procesom, to jest kakao alkalizowane, takie ciemne kakao, ale to też nie jest aż tak bardzo inwazyjny proces, którego aż tak strasznie powinniśmy się obawiać. Ono do wypieków się najlepiej nadaje, ma łagodniejszy smak
- podkreślił Tomasz Orzeszko.

Jak najlepiej przygotować kakao? Tego warto dowiedzieć się z powyższego wideo. Podobne materiały można natomiast oglądać w programie "Co słychać?" na antenie TVN Style.

Nowe odcinki programu "Co słychać?" w TVN Style emitowane są od poniedziałku do piątku o 18:40. Serdecznie zapraszamy!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Gdzie pojechać na sylwestra za granicę?
Materiał promocyjny

Gdzie pojechać na sylwestra za granicę?