Jak przeciwdziałać marnowaniu żywności? Ekspertka wskazała metody hoteli i restauracji

Co słychać?: Sylwia Majcher i Daria Pacańska
Co słychać?: Jak ograniczyć marnowanie jedzenia?

Nadmierne marnowanie żywności na świecie dostrzegają już niemal wszyscy. Jakie sposoby warto wdrożyć, aby mu przeciwdziałać? O metodach wprowadzanych między innymi przez hotele i restauracje, reporterka programu "Co słychać?" Daria Pacańska porozmawiała z ekspertką ds. niemarnowania jedzenia Sylwią Majcher.

Przykładem mobilizującego działania, ograniczającego marnowanie jedzenia, jest wprowadzone przez jedną z dużych sieci hoteli informowanie gości o ilości zmarnowanej żywności dzień wcześniej, na specjalnych tablicach, zachęcających do rozsądnego nakładania smakołyków na talerze. Sylwia Majcher podkreśliła, że zabieg ten przyniósł im spore zyski.

Dzięki temu, że takie komunikaty się pojawiały w windzie, na sali restauracyjnej, wprowadzono również inne elementy, udało się zaoszczędzić nawet 27 000 posiłków rocznie, które nie trafiły do kosza i do tego finansowo to był zysk w postaci prawie 100 000 złotych
- zwróciła uwagę ekspertka ds. niemarnowania jedzenia.

Jak marnowanie jedzenia wpływa na środowisko?

Oprócz przynoszenia strat finansowych, marnowanie żywności ma także destrukcyjny wpływ na środowisko. W rozmowie z reporterką Darią Pacańską, Sylwia Majcher wskazała, iż już jedno jabłko wyrzucone do kosza "to jest strata co najmniej 70 litrów wody". Zmarnowany owoc przyczynia się także do niepotrzebnej emisji gazów cieplarnianych.

Marnowane jedzenie odpowiada za prawie 10% światowej emisji gazów cieplarnianych
- wyjaśniła Sylwia Majcher.

Sposoby przeciwdziałania marnowaniu żywności z innych krajów

Aby ograniczyć marnowanie żywności, we Francji poprzez ustawę wprowadzono obowiązek zabierania niedokończonego jedzenia na wynos. W tym celu restauracje muszą zagwarantować klientom specjalne opakowania na swój koszt. Na interesujący pomysł wpadł także jeden z lokali w Niemczech.

Jedna z restauracji, która właśnie prowadzi taki otwarty bufet, mówi: możesz zjeść, ile chcesz za na przykład 7 czy 10 Euro, ale jeśli nie zjesz to zapłacisz 2-3 razy więcej
- opowiadała Sylwia Majcher.

Tego, czy problem marnowania żywności dostrzegają polscy rządzący, można dowiedzieć się z powyższego materiału wideo, który powstał w ramach programu TVN Style - "Co słychać?".

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości