Jedno danie, wiele możliwości. Paulina Nawrocka-Olejniczak o fenomenie polskich klusek

Co słychać?: Paulina Nawrocka-Olejniczak o kluskach

Co słychać?: Paulina Nawrocka-Olejniczak o kluskach
Co słychać?: Kluski na każdy dzień tygodnia

Kluski to potrawa z ciasta, zrobionego z mąki, ziemniaków, twarogu lub mieszanego. W Polsce danie to jest niezwykle popularne, ale w zależności od regionu - różnorodnie formowane i podawane. Typologia klusek jest tak szeroka, że Paulina Nawrocka-Olejniczak postanowiła napisać na ich temat... książkę!

O kluskach oraz monografii „Kluski. Teoria i praktyka” z Pauliną Nawrocką-Olejniczak porozmawiała reporterka programu "Co słychać?" Klaudia Nawrocka Pawlik. Autorka przyznała, iż kluski były jedzeniem, które bardzo dobrze kojarzyło jej się z dzieciństwa, a na studiach podyplomowych, na kierunku food studies, zajęła się nimi od strony naukowej.

Postanowiłam (...) sprawdzić, dlaczego tak się różnimy, jeśli chodzi o to, jakie kluski jemy, bo jedni na przykład kluski drożdżowe jedzą na słodko, a inni wprost przeciwnie - z sosem, na słono, do pieczeni
- zwróciła uwagę Paulina Nawrocka-Olejniczak.

Kluski w różnych częściach Polski

Badając temat klusek, autorka książki „Kluski. Teoria i praktyka” zauważyła, że niektóre z nich są popularne w całym kraju, a inne w wybranych regionach. W ten sposób kopytka (w Wielkopolsce nazywane szagówkami) znają wszyscy, a kluski drożdżowe, pampuchy (parowańce) są charakterystyczne dla wschodniej Polski.

Na Podlasiu furorę robią kartacze z surowych ziemniaków, faszerowane mięsem, a na przykład w łódzkim, trochę podobne, cepeliny, które jednak mają dużo większy dodatek ziemniaków gotowanych
- tłumaczyła Paulina Nawrocka-Olejniczak.

Kluskowe wyzwanie - jak poradziła sobie Paulina Nawrocka-Olejniczak?

Reporterka "Co słychać?" Klaudia Nawrocka Pawlik zaprosiła autorkę monografii o kluskach do baru w Warszawie, słynącego z tego dania. Tam rzuciła jej kluskowe wyzwanie. Paulinie Nawrockiej-Olejniczak udało się rozpoznać leniwe, kopytka oraz przecieraki.

Kluski może nie są sexy, ale w tej nieidealności tkwi ich siła i właśnie w tym, że każdy je będzie robił trochę inaczej, że mogą wyjść trochę koślawe, co nie zmienia faktu, że zawsze są przepyszne
- podkreśliła Paulina Nawrocka-Olejniczak.

Więcej na temat klusek z ust Pauliny Nawrockiej-Olejniczak można usłyszeć w powyższym wideo. Podobne materiały warto natomiast oglądać w programie "Co słychać?" na antenie TVN Style.

Nowe odcinki programu "Co słychać?" w TVN Style emitowane są od poniedziałku do piątku o 18:40. Serdecznie zapraszamy!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości