Koniec z marnowaniem pieczywa. Poznaj przepis na pyszne kluski chlebowe

Autor:
Martyna
Wielkopolan
Sprytne pomysły Jagny: Kluski chlebowe - jak zrobić?

Pieczywo to najczęściej wyrzucane jedzenie. Co robić z czerstwym chlebem, aby go nie marnować? Niektórzy wykorzystują go do przygotowania tostów francuskich lub zapiekanek chlebowych. W programie "Sprytne pomysły Jagny" Jagna Niedzielska pokazała natomiast, jak zrobić z niego pyszne kluseczki chlebowe. To niezwykle proste!

Do przygotowania klusek chlebowych można wykorzystać jakiekolwiek czerstwe pieczywo. Dobrze sprawdzą się do tego zarówno chleby, jak również bułki - pszenne oraz ziarniste. Pierwszym krokiem w procesie przygotowania kluseczek jest zamoczenie pieczywa w ciepłej wodzie, a kolejnym (kiedy jest już dobrze namoczone) - jej porządne odsączenie. Do tego przydaje się durszlak albo sitko. Do odsączonego, miękkiego pieczywa należy dodać jedynie mąkę.

Nawet soli nie trzeba, bo przecież chleb był już doprawiony

Gotowanie klusek chlebowych

Uformowanego z pieczywa oraz mąki ciasta nie trzeba wałkować ani wycinać z niego żadnych kształtów. Aby powstały kluski - wystarczy zaopatrzyć się w nożyczki. Kluseczki należy wrzucać na gotującą wodę oraz gotować przez około 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Zamieszam, żeby je odkleić od dna garnka, no i już teraz czekam minutkę

Kluski chlebowe - propozycja podania

Jedną z propozycji podawania gotowych kluseczek chlebowych jest na przykład dodanie do nich twarogu i bazylii. Do dania warto także dorzucić odrobinę sezamu. Całość prowadząca program "Sprytne pomysły Jagny" skropiła oliwą.

Są piękne, a teraz udowodnię, moim opowiadaniem, że są pyszne. Uwielbiam, pyszne

Proces przygotowywania kluseczek chlebowych można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo. Pozostałe patenty z najnowszego odcinka programu warto natomiast poznać, oglądając powtórkę na antenie TVN Style lub w Player.pl.

4. odcinek programu "Sprytne pomysły Jagny" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w:

  • czwartek 5 grudnia, 8:20
  • piątek 6 grudnia, 17:00

Zobacz także:

Autor:Martyna Wielkopolan

Pozostałe wiadomości