Do przygotowania klusek chlebowych można wykorzystać jakiekolwiek czerstwe pieczywo. Dobrze sprawdzą się do tego zarówno chleby, jak również bułki - pszenne oraz ziarniste. Pierwszym krokiem w procesie przygotowania kluseczek jest zamoczenie pieczywa w ciepłej wodzie, a kolejnym (kiedy jest już dobrze namoczone) - jej porządne odsączenie. Do tego przydaje się durszlak albo sitko. Do odsączonego, miękkiego pieczywa należy dodać jedynie mąkę.
Nawet soli nie trzeba, bo przecież chleb był już doprawiony
Gotowanie klusek chlebowych
Uformowanego z pieczywa oraz mąki ciasta nie trzeba wałkować ani wycinać z niego żadnych kształtów. Aby powstały kluski - wystarczy zaopatrzyć się w nożyczki. Kluseczki należy wrzucać na gotującą wodę oraz gotować przez około 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Zamieszam, żeby je odkleić od dna garnka, no i już teraz czekam minutkę
Kluski chlebowe - propozycja podania
Jedną z propozycji podawania gotowych kluseczek chlebowych jest na przykład dodanie do nich twarogu i bazylii. Do dania warto także dorzucić odrobinę sezamu. Całość prowadząca program "Sprytne pomysły Jagny" skropiła oliwą.
Są piękne, a teraz udowodnię, moim opowiadaniem, że są pyszne. Uwielbiam, pyszne
Proces przygotowywania kluseczek chlebowych można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo. Pozostałe patenty z najnowszego odcinka programu warto natomiast poznać, oglądając powtórkę na antenie TVN Style lub w Player.pl.
4. odcinek programu "Sprytne pomysły Jagny" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w:
- czwartek 5 grudnia, 8:20
- piątek 6 grudnia, 17:00
Zobacz także:
- Najbardziej poruszające momenty "Dzieci Świata". "Nie chciałabym teraz zostać czyjąś żoną"
- Walka z fałdkami a menopauza. W cyklu "Slow Girls" Maria Prokop wyjaśnia, jak menopauza wpływa na nasze ciało
- Sekrety kotyfikacji. Jak dostosować mieszkanie do potrzeb kocich?
Autor: Martyna Wielkopolan