Jak wzmocnić smak barszczu i nadać mu intensywności? "Kolor zaczyna być po prostu zaje****y"

Kuchenne rewolucje: Magda Gessler o barszczu
Kuchenne rewolucje: Barszcz według Magdy Gessler
Kiedy Anna przemieniła stary budynek przy drodze krajowej Lublin–Warszawa w drewnianą, góralską karczmę – nie spodziewała się braku gości. Choć nieliczni klienci, którzy pojawiali się w lokalu, zawsze chwalili jedzenie, gdy ukończono nową obwodnicę Lublina ruch w karczmie praktycznie zamarł. Aby poradzić sobie z tą trudną sytuacją, na pomoc wezwano Magdę Gessler.

Po niedługim czasie spędzonym z pracownikami "Zapiecka", Magda Gessler podkreśliła, że aby miejsce mogło ruszyć z kopyta, musi dowartościować Anię. W rozmowie z załogą zwróciła uwagę, iż "mają smak", ale brakuje im odwagi. Aby zmotywować całą ekipę wprowadziła do lokalu kilka zmian, w tym zmianę nazwy na "Pyszny zajazd", a do menu trafiły wędzone pstrągi zanurzone w galarecie na bazie głów z karpia oraz pstrąga, a także barszcz ukraiński i faworki z karpia.

Do tego musimy się zastanowić, ale chyba kopytka z dyni, ale placki ziemniaczane macie genialne, więc może też placek ziemniaczany można wykorzystać w drugim daniu
- zastanawiała się Magda Gessler.

Czym doprawić barszcz ukraiński?

Aby barszcz ukraiński wyszedł idealnie – jego przygotowaniem zajęła się sama Magda Gessler. Restauratorka zwróciła uwagę, że do wzmocnienia smaku zupy przyczyni się pulpa ze świeżych pomidorów. Barszcz należy też w odpowiedni sposób doprawić - solą, cukrem i octem. Buraki trzeba zetrzeć na najcieńszej tarce.

Do barszczu na skróty ukraińskiego ścieramy buraki, żeby dodać jeszcze większego smaku buraczanego, którego mi brak, bo te buraki są słabe i również intensywności koloru
- tłumaczyła Magda Gessler.

Cel osiągnięty

Jeżeli barszczowi wciąż brakuje głębi, prowadząca program "Kuchenne rewolucje" radzi dodać do zupy jeszcze jednego, bardzo cienko startego, bardzo czerwonego buraka.

Kolor zaczyna być po prostu zaje****y, a smak jeszcze lepszy
- podsumowała Magda Gessler.

Proces przygotowywania barszczu ukraińskiego przez Magdę Gessler można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.

Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:40, 14:40 i 19:50.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości