Wspólnie z Gosią wsiedliśmy do rikszy, by w spokojnym tempie przyjrzeć się urokliwym uliczkom starego Kioto. Bohaterka "Jestem z Polski" przyznała, że była to jej pierwsza przejażdżka tym środkiem transportu, która w dodatku wywołała w niej lekki dyskomfort, ponieważ zwykle to ona opiekuje się swoimi klientami. Krótka podróż okazała się jednak świetną okazją do porozmawiania na temat pojazdów, powstałych w Japonii, w XIX wieku oraz ich użytkowników. Gosia zapytała rikszarza, czy do takiej pracy potrzeba specjalnej licencji.
Nie potrzeba licencji, ale trzeba przejść specjalny, dwumiesięczny trening. Potem zdaje się egzamin na uprawnienia. Dopiero po jego zdaniu można wykonywać pracę rikszarza- tłumaczył Makoto Yamasaichi.
Ciężka praca – dosłownie i w przenośni
Rikszarz, który wiózł Gosię, podkreślił, iż trening, który trzeba przejść, jest bardzo ciężki, podobnie jak sama riksza, ważąca 80 kilogramów bez klienta. Jednakże, pojazd został zaprojektowany tak, aby obciążenie nie było odczuwalne dla ciała. Bohaterka "Jestem z Polski" zwróciła też uwagę na buty rikszarza.
Nie ma zwykłych butów tylko tak zwane buty tabi. Tabi to także określenie po japońsku na skarpetki. Dosłownie jest podzielone na pół- wyjaśniła Gosia.
Zalety zawodu rikszarza
Makoto Yamasaichi w programie "Jestem z Polski" przyznał, że zdecydował się na zawód rikszarza po tym, jak zobaczył reportaż na temat tej pracy. Mężczyzna podkreślił, iż urodził się oraz wychował w Kioto, dlatego zależało mu na promowaniu piękna i historii swojego miasta.
Wiele się nauczyłem od kiedy pracuję jako rikszarz. Wcześniej mnie to aż tak nie interesowało. Kioto ma tak bogatą historię, że tak naprawdę codziennie uczę się czegoś nowego- przyznał rikszarz.
Przejażdżkę rikszą oraz ceny przejazdu można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo. Całą wycieczkę po niezwykłym Kioto w towarzystwie Gosi warto natomiast przeżyć, oglądając odcinek "Jestem z Polski" z jej udziałem - w powtórkach na antenie TVN Style lub w Playerze.
20. odcinek 15. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć:
- w poniedziałek 2 czerwca, 17:50
- we wtorek 3 czerwca, 21:50
- w piątek 6 czerwca, 22:50
- w sobotę 7 czerwca, 13:40
Zobacz także:
- Magda Gessler o śląskiej zupie ziemniaczanej. "W głowie się nie mieści"
- Pomysły Magdy Gessler na sosy do klusek. "Zapomniane danie, ale pyszne"
Autor: Martyna Wielkopolan