"Kto się oprze gołąbkom?". Wegetariańska i mięsna propozycja Magdy Gessler

Kuchenne rewolucje: Gołąbki
Kuchenne rewolucje: Gołąbki Magdy Gessler
Mariusz spełnił marzenie o prowadzeniu własnego biznesu. Kiedy znajomy zaproponował mu odstąpienie lokalu w Płocku serwującego sushi, Mariusz uznał to za dobrą inwestycję. Po jakimś czasie sushi przestało mu wystarczać. W menu autorstwa Mariusza znalazły się pierogi i kotlety, włoskie makarony, orientalne dania z woka, a nawet placki rodem z Urugwaju! Ogromna ilość dań niemal sparaliżowała pracę w kuchni oraz wymusiła mrożenie produktów. Czas oczekiwania na zamówione dania często przekraczał godzinę. Żona Mariusza na pomoc postanowiła wezwać Magdę Gessler.

Podczas wizyty "U Mariusza", pomysłem Magdy Gessler na uratowanie sytuacji było rozpoczęcie wszystkiego od nowa. Restauratorka zasugerowała, aby na czas zmian odsunąć właściciela, który przez problemy restauracji stawał się coraz bardziej nerwowy, a zarządzaniem miała zająć się przede wszystkim jego żona Justyna. Lokal zyskał nową nazwę "W kapuście". W menu znalazła się "kapusta na wszystkie możliwe sposoby".

Kapusta jest nieprawdopodobnie zdrowym warzywem
- dodała Magda Gessler.

Gołąbki wegetariańskie Magdy Gessler - składniki

Do menu restauracji "W kapuście" trafiły aż trzy rodzaje gołąbków: wegetariańskie, z piersi kaczych oraz "krojone jak tort". Do farszu tych pierwszych Magda Gessler wykorzystała kalarepę, bób, zieloną, rzymską sałatę, por oraz młodą kapustę. Kompozycję uzupełniła kasza pęczak. Całość należało udusić i odpowiednio przyprawić - koperkiem, szczypiorkiem i wodą z ogórków.

Nie może być mdłe. Warzywa są mdłe, sok z ogórków zawsze dodaje czadu
- doradziła prowadząca program "Kuchenne rewolucje".

Gołąbkowa lasagne - jak ją przygotować?

Farsz mięsny restauratorka doprawiła majerankiem, cząbrem i czosnkiem. Do mięsa trafił ryż, dwie łyżki pasty pomidorowej i koncentratu. Tak przygotowaną masę można było wkładać między rozłożone płasko liście kapusty. W tej wersji gołąbki nie miały tradycyjnego kształtu. Ze składników Magda Gessler stworzyła gołąbkową lasagne. Ostatnią warstwę liści przykrył gęsty sos z pomidorów oraz papryki, posypany rodzynkami. Prowadząca "Kuchenne rewolucje" przygotowała też jogurtowy sos do gołąbków wegetariańskich.

Jeżeli chcemy używać jogurtu jako sosu, na przykład żeby coś zapiec pod sosem jogurtowym, należy jogurt zawsze mieszać ręcznie, nigdy maszyną, bo będzie to woda
- podkreśliła Magda Gessler.

Proces przygotowywania gołąbków przez Magdę Gessler można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.

Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:10, 14:10 i 19:50.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości