Do "Damy Kier", bo tak przed zmianami nazywał się lokal w Lędzinach, Magda Gessler postanowiła dodać więcej koloru oraz energii. Restauratorka wprowadziła do menu tradycyjne, śląskie potrawy, takie jak sałatka z salcesonu, zupa ziemniaczana, kassler, czyli danie z peklowanego mięsa wieprzowego oraz golonka duszona w piwie. Restauracja zyskała też nową nazwę - "Śląskie niebo".
Sekret zupy ziemniaczanej według Magdy Gessler
Do przygotowania zupy ziemniaczanej, która stanowiła jedno z nowych dań w lokalu Doroty, Magda Gessler wykorzystała między innymi cebulę, kminek, lubczyk, pokrojone i rozebrane mięso oraz główny składnik - starte ziemniaki.
Ważny dla ziemniaczanej zupy jest smak ziemniaka, a kiedy ziemniak jest najsmaczniejszy? Kiedy jest surowy. I tarty, surowy ziemniak, wtarty do dobrego rosołu, daje taką ziemniaczaną z drobnymi skwarkami wędzonymi, że to w głowie się nie mieści- tłumaczyła Magda Gessler.
Jak pracuje się z Magdą Gessler?
Pod koniec gotowania – do zupy ziemniaczanej przygotowywanej w "Kuchennych rewolucjach" trafiło jeszcze trochę pokrojonych w kostkę, żółtych ziemniaków. Współpracą z Magdą Gessler zachwycał się szef kuchni "Śląskiego nieba" - Marcin. Podkreślił, że z prowadzącą program gotowało mu się wybornie.
Ona czaruje, ona nie gotuje. Nie wiem, czy zauważyliście. Ona spróbuje, ale ona już da wcześniej tyle, ile ma być. Jest nie z tej ziemi kucharką- komplementował Marcin.
Proces przygotowywania zupy ziemniaczanej przez Magdę Gessler można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.
Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:35, 14:40 i 19:50.
Zobacz także:
- Co robić, kiedy pies i kot żyją jak... pies z kotem? "Nazywamy to socjalizacją przez izolację"
- Z wizytą w balijskim pensjonacie. Co znajduje się w środku i ile kosztuje wynajem?
- Cztery Polki i cztery różne kontynenty. Zobacz podsumowanie programu "Cały jej świat"
Autor: Martyna Wielkopolan