Pomysły Magdy Gessler na sosy do klusek. "Zapomniane danie, ale pyszne"

Kuchenne rewolucje: Sosy do klusek śląskich
Kuchenne rewolucje: Sosy do klusek śląskich według Magdy Gessler
Posiadanie własnej restauracji od lat było wielkim marzeniem Patryka. Wreszcie udało mu się przejąć spory lokal w Brzegu Dolnym, gdzie rozpoczął od serwowania gościom dań z kaczki i gęsiny. Szybko okazało się, że na tak drogie frykasy w Brzegu nie ma chętnych. Jakie zmiany w "Wilczej 8” zdecydowała się wprowadzić Magda Gessler?

Aby dostosować restaurację do możliwości i oczekiwań klientów, pomysłem Magdy Gessler było stworzenie w niej baru mlecznego, który miał nazywać się "Klucha kluchę pogania". Jego wystrój miał opierać się na pastelowych kolorach. Nowym menedżerem została kelnerka Edyta. W menu pojawiły się "bardziej osiągalne" dania, takie jak pasta z jajami na twardo, koperkiem i szprotką, zupa ogórkowa oraz kluski z różnymi typami sosów do wyboru.

Co można dodać do klusek?

Sosy do klusek zaproponowane przez Magdę Gessler to: beszamel połączony ze szpinakiem i gorgonzolą słodką, ragù z dojrzałą baraniną i sosem z prawdziwych pomidorów oraz kasza gryczana z cynaderkami. Prace w kuchni prowadząca program "Kuchenne rewolucje" rozpoczęła od baraniny, którą poleciła usmażyć na czosnku w łupinach. Mięso przyprawiła kuminem arabskim, a do całości dodała sos z pomidorów.

To będzie taki kebab siekany na kluskach, tak ma się nazywać
- podkreśliła Magda Gessler.

Jak przyrządzić cynaderki?

Po baraninie przyszła pora na cynaderki, czyli cielęce nerki, które w pierwszym etapie miały zostać wysmażone. Magda Gessler zwróciła uwagę, że choć to zapomniane danie - jest naprawdę pyszne. Restauratorka podkreśliła, żeby nie ruszać cynaderek podczas smażenia, aby nie puściły wody.

Cynaderki smaży się krótko, aż się zetnie krew, nie mogą być czerwone, muszą być rumiane. (...) Grzyby, poproszę musztardę. Czeska, ponieważ jest bardzo mocna w smaku, a cynaderki też są bardzo konkretne
- tłumaczyła prowadząca program "Kuchenne rewolucje".

Proces przygotowywania sosów do klusek przez Magdę Gessler można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.

Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:35, 14:40 i 19:50.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości