Sól i jej właściwości. Wiemy, która z odmian jest najzdrowsza

Co słychać?: Sól

Co słychać?: Sól
Co słychać?: Sól w cyklu "Na zdrowie"

Sód, to główny składnik soli kuchennej, niezbędny do funkcjonowania organizmu. Pierwiastek odpowiada za równowagę wodno-elektrolitową. O to, w której odmianie soli jest go najwięcej, reporterka programu "Co słychać?" Klaudia Nawrocka Pawlik zapytała lekarza holistę, dr Tadeusza Oleszczuka.

W rozmowie z reporterką Klaudią Nawrocką Pawlik, dr Tadeusz Oleszczuk podkreślił, iż sól jest ważna, ponieważ pomaga utrzymywać prawidłową ilość wody w organizmie. Przy nadmiarze - woda jest w nim zatrzymywana, dlatego nie powinniśmy dążyć do spożywania nadmiernych poziomów soli. Z drugiej strony, jej niedobór powoduje zbyt niskie ciśnienie.

Sól z potasem odpowiada za integralność błon komórkowych również układu nerwowego, czyli przesyłanie impulsów nerwowych
- dodał lekarz holista.

Ile można jeść soli dziennie?

Równoważenie potasu, który pochodzi głównie z warzyw, z odpowiednim poziomem soli, powinno być ważnym elementem naszej diety. Dzienna norma przyjmowania soli według Światowej Organizacji Zdrowia wynosi jedną, płaską łyżeczkę, jednakże 80% tej ilości spożywamy nieświadomie.

To jest w przyprawach, w wędlinach, w pieczywie, w ciasteczkach. To jest bardzo ważne, żeby mieć świadomość tego, że my i tak i tak duże ilości soli przyjmujemy codziennie
- zwrócił uwagę dr Tadeusz Oleszczuk.

Jaka sól jest najzdrowsza?

Dostępnych na rynku odmian soli jest cała masa. Zalicza się do nich między innymi sole: himalajską, z kopalni w Wieliczce czy Kłodawie, ziołową, morską oraz stołową. Między sobą różnią się zawartością jodu i minerałów. Dr Tadeusz Oleszczuk wyjaśnił, iż najmniej jodu zawiera sól himalajska, a najwięcej - jodowana, czyli najpowszechniejsza, marketowa. Mimo tego, jej jakość jest często poddawana w wątpliwość.

Zamiast marketowej warto wybrać sól z Wieliczki, Kłodawy lub himalajską, która ma najwięcej, bo aż 80 różnych mikroelementów
- podkreśliła reporterka Klaudia Nawrocka Pawlik.

Tego, w jaki sposób najlepiej przyswajać sód i minerały zawarte w soli, warto dowiedzieć się, oglądając powyższy materiał wideo, który powstał w ramach cyklu "Na zdrowie" z programu TVN Style - "Co słychać?".

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości