Te patenty trzeba znać! Wspominamy najlepsze "Sprytne pomysły Jagny"

Sprytne pomysły Jagny: Jagna Niedzielska

Sprytne pomysły Jagny: Jagna Niedzielska
Sprytne pomysły Jagny: Najlepsze patenty z programu

Gdy wszyscy zastanawiają się, jak dokonywać świadomych zakupów, podejmować zdrowe i ekonomiczne decyzje, Jagna Niedzielska na antenie TVN Style podpowiedziała, jak podejść do tego mądrze. Na co przeznaczamy najwięcej pieniędzy? Jak przygotowujemy posiłki i dlaczego marnujemy tak dużo? W jaki sposób przechowujemy nasze jedzenie? "Sprytne pomysły Jagny" to miejsce, gdzie prowadząca zdradza, jak wprowadzić inteligentne rozwiązania i zwiększyć jakość naszego życia, nawet poprzez drobne zmiany.

Jedną z ważnych zasad związanych z mądrymi zakupami, które Jagna Niedzielska przybliżyła widzom programu "Sprytne pomysły Jagny" było, aby w przypadku warzyw, serów lub wędlin sprawdzać ceny za kilogram. Produkty wyporcjowane często bywają nawet dwa razy droższe od żywności na wagę. Jednym z przykładów okazały się ceny kiełbasy krakowskiej, która podczas zakupów Jagny Niedzielskiej - sprzedawana w plastrach kosztowała za kilogram 80 zł, a w całości - 70 zł za kilogram.

Czasami po prostu jest tak z tymi produktami, że płacimy bez sensu za to, że ktoś nam coś pociął, coś zapakował, a nie że sobie wzięliśmy to na wagę do własnych woreczków
- podkreśliła Jagna Niedzielska.

Kiedy wiadomo, że makaron jest gotowy?

W programie "Sprytne pomysły Jagny" prowadząca pokazała także, jak ekonomicznie ugotować makaron, sprawdzając sposób włoskiego noblisty. Aby zweryfikować, czy spaghetti gotowane metodą laureata nagrody Nobla z Włoch jest jadalne, Jagna Niedzielska poddała go testowi, który nazwała "brutalnym dla makaronu". Jedną z nitek spaghetti wyrzuciła na kuchenne meble, aby zobaczyć, czy się do nich przyklei.

Ja naprawdę mam to zrobić? Tak, działa!
- wykrzyknęła Jagna Niedzielska.

Jak przedłużyć świeżość domowych past?

Widzowie "Sprytnych pomysłów Jagny" mogli również dowiedzieć się, jak samodzielnie przygotować różne kanapkowe pasty, a tym samym nakłonić najmłodszych do jedzenia warzyw. Jagna Niedzielska podzieliła się też patentem na to, jak przedłużyć ich przydatność do spożycia - z trzech do około pięciu lub sześciu dni.

Trzeba wypełnić słoik no w miarę do pełna i teraz wierzch pokrywamy olejem albo oliwą, po prostu czymś tłustym. Stworzy się tutaj taka warstwa konserwująca
- tłumaczyła Jagna Niedzielska.

Więcej "Sprytnych pomysłów Jagny" można znaleźć w powyższym wideo, a także w odcinkach programu TVN Style.

Wszystkie odcinki programu "Sprytne pomysły Jagny" o dowolnej porze można oglądać w Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości