Zdrowe, pyszne i niskokaloryczne! Wszystko, co powinniście wiedzieć o pieczarkach

Co słychać?: Kamila Bos opowiedziała o pieczarkach w cyklu "Na zdrowie"
Co słychać?: O pieczarkach w cyklu "Na zdrowie"
Te grzyby to nieoceniony składnik naszej diety. Dlaczego warto jeść pieczarki? W cyklu "Na zdrowie" reporterka "Co słychać?" Klaudia Nawrocka Pawlik porozmawiała na ich temat z rolniczką Kamilą Boś. Czego się dowiedziała?

W programie "Co słychać?" rolniczka Kamila Boś podzieliła się z widzami TVN Style kilkoma ciekawostkami o pieczarkach. Zwróciła uwagę na fakt, iż grzyby te bardzo nie lubią dotyku, a najlepszą temperaturą do ich przechowywania - tak, aby najdłużej zachowały świeżość - jest ok. 2 stopnie. Rolniczka opowiedziała także, gdzie rosną pieczarki. Jak się okazało miejscem ich wyrastania są półki na hali ze specjalnie dostosowanym podłożem i klimatem. Pieczarka jest niskokaloryczna, dlatego idealnie nadaje się do stosowania w dietach.

Przede wszystkim ma w sobie dużo białka, błonnika, ma również wartości takie jak minerały i witaminy, miedź, selen, witamina D przede wszystkim, więc naprawdę warto ją jeść. No i przede wszystkim obniża cholesterol
- podkreśliła w materiale Kamila Boś.

Jak sprawdzić czy pieczarki są dobre?

Wybierając pieczarki w sklepie lub na straganie warto mieć na uwadze, iż nawet dzień wcześniej zbierane grzyby mogą mieć w sobie dużo wody i nie być zbyt ładne, jeżeli pochodzą z końcówki zbioru. Nie warto natomiast zrażać się czarnym meszkiem, widocznym na wielu pieczarkach - to tylko okrywa torfowa! Jak odróżnić ją od pleśni?

Okrywa torfowa jest czarna i na tej czarnej tak jakby ziemi wychodzi taki meszek. Jeśli by była to pleśń to by była na całej pieczarce, zaczynając tutaj od główki i ta pieczarka by była taka śliska, brzydka
- tłumaczyła Kamila Boś.

Czy pieczarki trzeba obierać ze skórki?

O ile okrywę torfową powinno się obciąć i wyrzucić, o tyle w przypadku skórki Kamila Boś mówi stanowczo: pieczarek nie obieramy! W dodatku, można je jeść nie tylko po obróbce termicznej, ale także na surowo.

Pod skórką jest najwięcej wartości odżywczych
- dodała rolniczka podczas rozmowy.

O tym, jak prawidłowo przechowywać pieczarki, aby zachowały świeżość nawet przez 14 dni, warto dowiedzieć się z powyższego wideo.

Nowe odcinki programu "Co słychać?" można oglądać na antenie TVN Style od poniedziałku do piątku o 18:40 oraz w niedziele o 18:30.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości