Ksylitol - zdrowszy zamiennik cukru? Dietetyczka kliniczna opowiada o przeciwwskazaniach

Ksylitol - zdrowszy zamiennik cukru. Dietetyczka kliniczna odpowiada, czy to bezpieczny składnik
Ksylitol - zdrowszy zamiennik cukru? Dietetyczka kliniczna opowiada o przeciwskazaniach
W dążeniu do zdrowego stylu życia coraz częściej sięgamy po alternatywy dla cukru. Jednym z nich jest ksylitol - słodzik, który zdobywa coraz większą popularność. Czy jednak jest on naprawdę zdrowszy? Zapytaliśmy ekspertkę w tej dziedzinie, która rozwiewa wszelkie wątpliwości.

Jest zdrowszy, zawiera niemal 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier i ma bardzo niski indeks glikemiczny. Ksylitol to jeden z najpopularniejszych słodzików. Reporterka programu "Co słychać?" - Michalina Czepita, w rozmowie z dietetyczką kliniczną - Pauliną Ihnatowicz przybliżyła temat tego produktu.

Mogą go używać prawie wszyscy. Tak naprawdę przede wszystkim osoby, które mają problem z tą gospodarką węglowodanową, czyli cukrzyca i typu drugiego i typu pierwszego, osoby z insulinopornością, ale tak samo osoby z nadwagą, z otyłością i na co dzień, jeżeli chcemy ograniczyć spożycie kalorii czy właśnie te indeksy glikemiczne, to jak najbardziej też.
Paulina Ihnatowicz, dietetyczka kliniczna

Ksylitol - przeciwskazania

Pomimo wielu korzyści, stosowanie ksylitolu nie jest pozbawione ryzyka. Szczególnie osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak SIBO czy IBS, powinny zachować ostrożność.

Jeżeli mamy duże problemy żołądkowo-jelitowe, jeżeli mamy SIBO, jeżeli mamy IBS, jeżeli mamy wzdęcia gazy, to to są sytuacje, w których lepsze może być spożycie zwykłego cukru często niż takiego ksylitolu, bo on właśnie powoduje to wzdymanie.
Paulina Ihnatowicz, dietetyczka kliniczna

Ponadto, osoby z zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym, takie jak te z nadciśnieniem tętniczym czy historią udaru, powinny monitorować spożycie ksylitolu.

Jeżeli mamy osobę, która ma takie zwiększone ryzyko sercowo-naczyniowe, czyli jest to np. osoba, która ma zwiększone nadciśnienie tętnicze, ma np. już przybyty udar, zawał, to ta grupa osób może uważać na spożycie ksylitolu. 
Paulina Ihnatowicz, dietetyczka kliniczna

Ksylitol to atrakcyjna alternatywa dla cukru, zwłaszcza dla osób dbających o linię czy zmagających się z problemami metabolicznymi. Jednak jak każda substancja, może przynieść pewne ryzyko dla zdrowia, zwłaszcza dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi czy ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Pamiętajmy więc o dostosowaniu diety do naszych indywidualnych potrzeb.

Zobacz również:

podziel się:

Pozostałe wiadomości