Weekend majowy to dla wielu Polek i Polaków okazja do rozpalenia grilla. Na większości rusztów nie może zabraknąć kiełbasy, ale co oprócz niej udoskonali taki posiłek? Bohaterowie programów TVN Style mają kilka inspirujących propozycji.
O zdrowym grillowaniu w programie "Co słychać?" wypowiedział się znany z "MasterChefa" oraz "Dzień Dobry TVN" kucharz Szymon Czerwiński. Doradził, aby za każdym razem podczas robienia grilla - wybierać najwyższej jakości mięsa oraz przemycać na niego dużo warzyw.
Dlaczego? Bo tak będzie po prostu zdrowiej- podkreślił Szymon Czerwiński.
Jak długo grillować stek?
Szymon Czerwiński podzielił się też z widzami pomysłem na przyrządzenie grillowanego steka. Zwrócił uwagę, że wystarczająco, aby mięso, które waży około 200 gramów, leżało na grillu przez około 5 minut z każdej strony, żeby osiągnąć średni stopień wysmażenia.
Do tego trochę warzyw i mamy świetne danie z niską zawartością tłuszczu- skomentował Karol Cichoń, reporter "Co słychać?".
Z czego najlepiej zrobić szaszłyki na grilla?
O innych rodzajach mięsa na grilla w najnowszym sezonie programu "Jestem z Polski" opowiedziała Ania z włoskiego miasteczka Torino di Sangro. Jako doskonałe do grillowania wskazała arrosticini - specjalne szaszłyczki z Abruzji o niewielkich rozmiarach, zwykle z mięsa baraniego lub jagnięciny. O szaszłykach na grilla opowiedziała także Aleksandra, mieszkająca w Wilnie.
Zazwyczaj robimy je z wieprzowiny. Czasami używamy też kurczaka, ale nie jest aż tak popularny- wyjaśnił partner Oli.
Więcej grillowych pomysłów można podejrzeć w powyższym materiale wideo.
Zobacz także:
- Jak wygląda sprzedaż domu w Chicago? "Bardzo dużo ludzi wyciąga gotówkę ze skarpety i inwestują"
- Smaki Bośni i Hercegowiny. Czym charakteryzują się tamtejsze słodycze oraz kawa?
- Wysokie koszty emigracji do Australii. Jakie warunki trzeba spełnić by otrzymać wizę stałego pobytu?
Autor: Martyna Wielkopolan