Czy wiesz, co możesz zrobić z ogonkami i liśćmi czereśni? Mamy na nie przepis!

Czy wiesz, co możesz zrobić z ogonkami i liśćmi czereśni? Mamy na nie przepis!
Czy wiesz, co możesz zrobić z ogonkami i liśćmi czereśni? Mamy na nie przepis!
Czy wiesz, że czereśnie mają wiele zdrowotnych korzyści? W kolejnym odcinku cyklu "Na zdrowie" reporterka Klaudia Nawrocka Pawlik spotkała się z edukatorką żywieniową - Iwoną Zasuwą, aby porozmawiać o prozdrowotnym wykorzystaniu ogonków i liści czereśni.

Czereśnie - skarbnica zdrowia

Z perspektywy medycyny chińskiej czereśnie są postrzegane jako wspierające zdrowie kobiet, działają krwiotwórczo, są owocami ciepłymi, świetnie sprawdzą się jeśli często marzniemy, zawierają błonnik, witaminę C, witaminę z grupy B, witaminę A, ale również minerały, żelazo, fosfor, wapń, magnez i polifenole. 

Z badań wynika, że niektóre odmiany czereśni zawierają znacznie więcej polifenoli w ogonkach i liściach czereśni, czyli w tych elementach zielarskich moglibyśmy powiedzieć, na które nie zwracamy zwykle uwagi. 
Iwona Zasuwa, edukatorka żywieniowa

Okazuje się, że w ogonkach i liściach czereśni znajdują się związki antyoksydacyjne, których działanie polega na zmniejszaniu stanów zapalnych i wymiataniu wolnych rodników. Co to oznacza dla zdrowia?

Tak naprawdę działamy prewencyjnie w temacie wystąpienia ryzyka, wystąpienia różnego rodzaju chorób cywilizacyjnych, właśnie takich jak miażdżyca, choroby serca, nowotwory, otyłość, cukrzyca itd.
Iwona Zasuwa, edukatorka żywieniowa

Jak wykorzystać ogonki i liście czereśni?

Ogonki i liście czereśni nie muszą lądować w śmietniku - wręcz przeciwnie, mogą stać się cennym składnikiem naszej diety. Jak je przygotować? 

Możemy je rozdrobnić i zalać wrzątkiem. Taki wrzątek pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem, a następnie serwujemy
Iwona Zasuwa, edukatorka żywieniowa

Warto również pamiętać, że "intensywność tego naparu będzie zależała od stopnia rozdrobnienia składnika", więc jeśli chcemy intensywniejszego smaku, warto posiekać ogonki i liście na mniejsze kawałki.

Ogonki i liście warto ususzyć, by służyły nam cały rok. Ususzone moczymy całą noc i dopiero przyrządzamy z nich napar. 

Czereśnie - ile można zjeść?

Edukatorka żywieniowa zwraca uwagę, że również jedząc owoce trzeba znać umiar. Ile czereśni możemy zjeść?

Pamiętajmy, żeby nie zjadać jednorazowo kilogramu czereśni, ale właśnie garść lub dwie, ale za to często przez cały sezon. 
Iwona Zasuwa, edukatorka żywieniowa

Zobacz również:

podziel się:

Pozostałe wiadomości