Kimchi, tradycyjne koreańskie danie o zdrowotnych właściwościach, zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Linh Nguyen podkreśla, że produkcja kimchi przypomina w Polsce przygotowywanie pierogów na święta – cała rodzina się zbiera i każdy ma swoje zadanie. To więcej niż tylko gotowanie, to budowanie wspólnoty i pielęgnowanie tradycji.
Kimchi - zdrowie na talerzu
Kimchi to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Dlaczego?
Kimchi nie ma styczności z podwyższoną temperaturą. Wszystko tam się kisi w temperaturach normalnych, więc te bakterie cały czas żyją i one cały czas tworzą potrzebny dla nas enzym, który pomaga w trawieniu.
Dodatkowo, ostry smak kimchi pozytywnie podrażnia żołądek, pomagając w trawieniu. Ale uważaj, zbyt duża ilość może przynieść efekt przeciwny do zamierzonego!
Kimchi - przepis
Do przygotowania kimchi, potrzebna jest kapusta pekińska, którą moczymy w wodzie z solą przez 2-3 godziny, a następnie dokładnie osuszamy. W czym tkwi sekret pysznego, chrupiącego kimchi?
Musimy poddać obróbce solenie i teraz to jest taki moment, kiedy ono ma taką prawie, że przezroczystą strukturę. Taka kapusta będzie chrupać.
Do kapusty dodajemy marchewki, białą rzepę, dymki, płatki chili, zblendowany imbir, czosnek, cebulę, zblendowane jabłko i gruszkę, kleik z mąki ryżowej i sos rybny. Jak podkreśla Linh Nguyen, sos rybny jest niezbędny, aby nadać kimchi głęboki smak. Kimchi musi odstać co najmniej dwa dni.
Materiał powstał w ramach programu "Co słychać?", który możecie oglądać od poniedziałku do piątku o godzinie 18:40 na antenie TVN Style.
Zobacz również:
- Czy jesteś gotowy na Sober October? Poznaj korzyści trzeźwości
- Najdroższa kawa na świecie. Niewiarygodne, z czego powstaje
- Pierwsza na świecie klasa bez nauczycieli. Czy AI to przyszłość edukacji?
Autor: Agata Piętka
Reporter: Klaudia Nawrocka Pawlik