W 3. odcinku najnowszej serii "Jestem z Polski" poznaliśmy 37-letnią Anię z Krakowa, która od czternastu lat mieszka we Włoszech, a od siedmiu - w pełnej tradycji Abruzji. Żyje tam ze swoją rodziną, mężem Giustiniano oraz dziećmi Dominico i Marianną. Pracuje jako manager w hotelu, organizuje wycieczki do winnic, a także pomaga mężowi w uprawie winorośli i oliwek.
W programie "Jestem z Polski" wraz z Anią i Giustiniano wzięliśmy udział w zbiorze winogron, a sama bohaterka opowiedziała nam o uprawie winorośli. Następnie, zanim cała rodzina zasiadła do wspólnego obiadu, teściowa Ani nauczyła ją, jak zrobić tradycyjny makaron z Abruzji. Do jego przygotowania kobiety wykorzystały specjalne, drewniane narzędzie z miedzianymi drucikami, przypominające gitarę. Do makaronu zrobiły też ragù (mięsny sos) z gęsi z warzywami.
Chitarrine można zjeść tylko tutaj, w Abruzji- podkreśliła Ania.
Proces przygotowania tradycyjnego makaronu z Abruzji
Podczas wizyty u teściów, Ania miała okazję robić tradycyjny makaron z Abruzji po raz pierwszy. Teściowa wyjaśniła bohaterce "Jestem z Polski", jak na drewnianym narzędziu wałkować przygotowane wcześniej ciasto. Odpowiedni nacisk powodował jego przechodzenie przez struny, w wyniku czego powstawał makaron. Teściowie Ani podkreślili również, że narzędzie do robienia makaronu to przyrząd, który każda kobieta w Abruzji powinna mieć w kuchni.
Muszę się nauczyć tego robić, żeby być taką włoską panią domu z Abruzji- skomentowała Ania.
Makaron ugotowany - i co teraz?
Zrobiony makaron Ania z teściową ugotowały w ogromnym garze. Następnie, cedzakami przełożyły go do misy i polały sosem. Proces ten powtórzyły kilkukrotnie, dlatego bohaterka "Jestem z Polski" przygotowanie dania porównała do innego smakołyku kuchni włoskiej - lasagne. Na koniec całość należało wymieszać.
To, że wpadnie trochę wody, to absolutnie nie jest źle, bo woda z makaronu jest ważna, bo ma skrobię, więc zagęszcza jeszcze bardziej sos- tłumaczyła Ania.
Dokładny proces przygotowania makaronu chitarrine można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo. Całą wycieczkę po przepięknej Abruzji w towarzystwie Ani warto natomiast przeżyć, oglądając odcinek "Jestem z Polski" z jej udziałem w powtórkach na antenie TVN Style lub w Playerze.
3. odcinek 15. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć:
- w poniedziałek 10 marca, 21:50
- we wtorek 11 marca, 17:45
- w piątek 14 marca, 21:50
- w sobotę 15 marca, 12:30
Zobacz także:
- Jak przeciwdziałać marnowaniu żywności? Ekspertka wskazała metody hoteli i restauracji
- Zniszczył telefon pary jednopłciowej, gdy poprosiła go o zdjęcie. "Ja tylko toleruję mężczyznę i kobietę"
- Rośliny doniczkowe, a stres. Jak obserwowanie przyrody wpływa na nasze samopoczucie?
Autor: Martyna Wielkopolan