Lekcja gotowania od włoskiej teściowej. Jak przygotować tradycyjny makaron z Abruzji?

Jestem z Polski: Ania, Torino di Sangro
Jestem z Polski: Jak zrobić tradycyjny makaron z Abruzji?

W 3. odcinku najnowszej serii "Jestem z Polski" poznaliśmy 37-letnią Anię z Krakowa, która od czternastu lat mieszka we Włoszech, a od siedmiu - w pełnej tradycji Abruzji. Żyje tam ze swoją rodziną, mężem Giustiniano oraz dziećmi Dominico i Marianną. Pracuje jako manager w hotelu, organizuje wycieczki do winnic, a także pomaga mężowi w uprawie winorośli i oliwek.

W programie "Jestem z Polski" wraz z Anią i Giustiniano wzięliśmy udział w zbiorze winogron, a sama bohaterka opowiedziała nam o uprawie winorośli. Następnie, zanim cała rodzina zasiadła do wspólnego obiadu, teściowa Ani nauczyła ją, jak zrobić tradycyjny makaron z Abruzji. Do jego przygotowania kobiety wykorzystały specjalne, drewniane narzędzie z miedzianymi drucikami, przypominające gitarę. Do makaronu zrobiły też ragù (mięsny sos) z gęsi z warzywami.

Chitarrine można zjeść tylko tutaj, w Abruzji
- podkreśliła Ania.

Proces przygotowania tradycyjnego makaronu z Abruzji

Podczas wizyty u teściów, Ania miała okazję robić tradycyjny makaron z Abruzji po raz pierwszy. Teściowa wyjaśniła bohaterce "Jestem z Polski", jak na drewnianym narzędziu wałkować przygotowane wcześniej ciasto. Odpowiedni nacisk powodował jego przechodzenie przez struny, w wyniku czego powstawał makaron. Teściowie Ani podkreślili również, że narzędzie do robienia makaronu to przyrząd, który każda kobieta w Abruzji powinna mieć w kuchni.

Muszę się nauczyć tego robić, żeby być taką włoską panią domu z Abruzji
- skomentowała Ania.

Makaron ugotowany - i co teraz?

Zrobiony makaron Ania z teściową ugotowały w ogromnym garze. Następnie, cedzakami przełożyły go do misy i polały sosem. Proces ten powtórzyły kilkukrotnie, dlatego bohaterka "Jestem z Polski" przygotowanie dania porównała do innego smakołyku kuchni włoskiej - lasagne. Na koniec całość należało wymieszać.

To, że wpadnie trochę wody, to absolutnie nie jest źle, bo woda z makaronu jest ważna, bo ma skrobię, więc zagęszcza jeszcze bardziej sos
- tłumaczyła Ania.

Dokładny proces przygotowania makaronu chitarrine można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo. Całą wycieczkę po przepięknej Abruzji w towarzystwie Ani warto natomiast przeżyć, oglądając odcinek "Jestem z Polski" z jej udziałem w powtórkach na antenie TVN Style lub w Playerze.

3. odcinek 15. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć:

  • w poniedziałek 10 marca, 21:50
  • we wtorek 11 marca, 17:45
  • w piątek 14 marca, 21:50
  • w sobotę 15 marca, 12:30

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości