W najnowszym odcinku "Jestem z Polski" poznaliśmy 23-letnią Aleksandrę z Kielc, która od trzech lat mieszka w malowniczej Podstranie – nadmorskim miasteczku w Chorwacji. Ola prowadzi agencję marketingową, pisze e-booki o życiu za granicą i organizuje rejsy dla polskich turystów. Razem z bohaterką odwiedziliśmy też Split, gdzie przeszliśmy przez luksusową dzielnicę dawnych rybaków oraz zajrzeliśmy na rybny targ, gdzie nie ma… much!
Na miejskim targu rybnym w Splicie można znaleźć najlepsze i najciekawsze okazy w całym mieście. Ribarnica otwarta jest codziennie niemal przez cały dzień, ale bohaterka "Jestem z Polski" poleca odwiedzać go z samego rana, ponieważ to właśnie wtedy towaru jest najwięcej. Ola dodała także, iż cały budynek tętni życiem oraz sam w sobie jest bardzo ciekawy.
Targ jest znany z tego, że nie ma tutaj żadnych muszek. Jest to spowodowane faktem, że pod całym starym miastem są złoża siarki, które skutecznie odstraszają te wszystkie owady- wyjaśniła Aleksandra.
Co kupić na targu rybnym w Splicie w Chorwacji?
Oprócz ryb, na targu Ribarnica w Splicie można zakupić kalmary, będące podstawą chorwackiej kuchni. Są tam także dostępne kolorowe, małe oraz duże muszelki. Aleksandra zwróciła też uwagę na słoiczki, w których znajdują się kapary lub popularne w Chorwacji sardynki.
Znajdziecie tu naprawdę wszystko do gotowania, by spędzić autentyczne, chorwackie wakacje, także nic tylko kupować- podkreśliła Ola.
Ceny na targu rybnym w Splicie
Celem Oli podczas wizyty na targu rybnym były zakupy na grilla. Sprzedawczyni na jednym ze stoisk doradziła bohaterce "Jestem z Polski" doradę oraz kalmary, co kosztowało ją 46 euro (ok. 200 złotych). Dorada kosztowała bowiem 43 złote za kilogram, a kalmary - 86 złotych za kilogram. Oprócz tego, Aleksandra poprosiła kobietę o przepis na przygotowanie ośmiornicy.
Układam ośmiornicę na pokrojonych w grube plastry ziemniakach. Przykrywam naczynie folią i wstawiam do piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie ściągam folię, żeby soki mogły puścić i zostawiam jeszcze na 15 minut. Na koniec dodaję cebulę, czosnek, oliwę i przyprawy- wytłumaczyła Jasmina Miliak.
Na chorwacki targ rybny można wybrać się w powyższym fragmencie wideo. Całą wycieczkę po przepięknej Dalmacji w towarzystwie Aleksandry warto natomiast przeżyć, oglądając odcinek "Jestem z Polski" z jej udziałem - w powtórkach na antenie TVN Style lub w Playerze.
9. odcinek 15. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć:
- w poniedziałek 14 kwietnia, 21:50
- we wtorek 15 kwietnia, 17:45
- w piątek 18 kwietnia, 21:50
- w sobotę 19 kwietnia, 12:30
Zobacz także:
- Zestawienie najlepszych czekolad. W czym tkwi ich sekret?
- "Żyjemy tak, jak w Polsce 20 lat temu" - Natalia opowiada o codzienności na Okinawie
- Oto jeden z najtrudniejszych eksperymentów "Miejskiej dżungli". Czy ktoś zwrócił uwagę matce krzyczącej na dziecko?
Autor: Martyna Wielkopolan