Odwiedziliśmy najlepszy targ rybny w Splicie. Co i za ile można tam kupić?

Jestem z Polski: Ola, Dalmacja
Jestem z Polski: Najlepszy targ rybny w Splicie

W najnowszym odcinku "Jestem z Polski" poznaliśmy 23-letnią Aleksandrę z Kielc, która od trzech lat mieszka w malowniczej Podstranie – nadmorskim miasteczku w Chorwacji. Ola prowadzi agencję marketingową, pisze e-booki o życiu za granicą i organizuje rejsy dla polskich turystów. Razem z bohaterką odwiedziliśmy też Split, gdzie przeszliśmy przez luksusową dzielnicę dawnych rybaków oraz zajrzeliśmy na rybny targ, gdzie nie ma… much!

Na miejskim targu rybnym w Splicie można znaleźć najlepsze i najciekawsze okazy w całym mieście. Ribarnica otwarta jest codziennie niemal przez cały dzień, ale bohaterka "Jestem z Polski" poleca odwiedzać go z samego rana, ponieważ to właśnie wtedy towaru jest najwięcej. Ola dodała także, iż cały budynek tętni życiem oraz sam w sobie jest bardzo ciekawy.

Targ jest znany z tego, że nie ma tutaj żadnych muszek. Jest to spowodowane faktem, że pod całym starym miastem są złoża siarki, które skutecznie odstraszają te wszystkie owady
- wyjaśniła Aleksandra.

Co kupić na targu rybnym w Splicie w Chorwacji?

Oprócz ryb, na targu Ribarnica w Splicie można zakupić kalmary, będące podstawą chorwackiej kuchni. Są tam także dostępne kolorowe, małe oraz duże muszelki. Aleksandra zwróciła też uwagę na słoiczki, w których znajdują się kapary lub popularne w Chorwacji sardynki.

Znajdziecie tu naprawdę wszystko do gotowania, by spędzić autentyczne, chorwackie wakacje, także nic tylko kupować
- podkreśliła Ola.

Ceny na targu rybnym w Splicie

Celem Oli podczas wizyty na targu rybnym były zakupy na grilla. Sprzedawczyni na jednym ze stoisk doradziła bohaterce "Jestem z Polski" doradę oraz kalmary, co kosztowało ją 46 euro (ok. 200 złotych). Dorada kosztowała bowiem 43 złote za kilogram, a kalmary - 86 złotych za kilogram. Oprócz tego, Aleksandra poprosiła kobietę o przepis na przygotowanie ośmiornicy.

Układam ośmiornicę na pokrojonych w grube plastry ziemniakach. Przykrywam naczynie folią i wstawiam do piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie ściągam folię, żeby soki mogły puścić i zostawiam jeszcze na 15 minut. Na koniec dodaję cebulę, czosnek, oliwę i przyprawy
- wytłumaczyła Jasmina Miliak.

Na chorwacki targ rybny można wybrać się w powyższym fragmencie wideo. Całą wycieczkę po przepięknej Dalmacji w towarzystwie Aleksandry warto natomiast przeżyć, oglądając odcinek "Jestem z Polski" z jej udziałem - w powtórkach na antenie TVN Style lub w Playerze.

9. odcinek 15. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć:

  • w poniedziałek 14 kwietnia, 21:50
  • we wtorek 15 kwietnia, 17:45
  • w piątek 18 kwietnia, 21:50
  • w sobotę 19 kwietnia, 12:30
Wielkanocny Magazyn Premium
Wielkanocny Magazyn Premium

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości