W jaki sposób produkuje się włoskie gelato? Z całą historią przysmaku można zapoznać się w Muzeum Historii Lodów oraz na Lodowym Uniwersytecie w pobliżu Bolonii. Michał Cessanis odwiedził to miejsce w najnowszym odcinku programu "Do zobaczenia". Czego się dowiedział?
Spacerując po włoskim Muzeum Historii Lodów, jego pracownica Kaori Ito opowiedziała Michałowi Cessanisowi, że początki lodów sięgają nawet antyku - Mezopotamii i wczesnego Cesarstwa Rzymskiego. Zwróciła uwagę, iż niewolnicy transportowali wtedy śnieg z gór, do którego następnie dodawano miód oraz kwiaty. Stały się one pierwszymi lodami, jadanymi jedynie przez cesarza. Na Sycylię, gdzie w IX wieku odnaleziono pierwszy magazyn śniegu, zostały przywiezione przez Arabów.
Jedzono wtedy coś, co przypomina dzisiejszy sorbet, ale lody ze śmietaną w naszym dzisiejszym rozumieniu, te włoskie lody naszych marzeń, to czasy włoskiego renesansu- wyjaśniła Kaori Ito.
Różne formy sprzedaży gelato
W Muzeum Historii Lodów Michał Cessanis mógł zobaczyć wózek, w którym sprzedawano lody, z około 1800 roku. Kaori Ito wyjaśniła, iż wielu Włochów jeździło wtedy latem do Niemiec, aby sprzedawać gelato. Zimą wracali do swojego kraju. Po zapoznaniu się z historią lodów, prowadzący "Do zobaczenia" trafił do współczesnej lodziarni.
Może Państwo życzą sobie jakieś gelato, prawdziwych, włoskich? Mogę nałożyć, proszę bardzo, tutaj są świetne lody, słony karmel, wanilia i mascarpone- relacjonował Michał Cessanis.
Nieograniczone możliwości smakowe
Odpowiedniego mieszania składników do idealnych, włoskich lodów można nauczyć się na prawdziwym, lodowym uniwersytecie. Podczas wizyty na Gelato University, Michał Cessanis dowiedział się, że lody mogą mieć praktycznie każdy smak. Luca Cappelletti zaskoczył prowadzącego "Do zobaczenia" połączeniem lodów śmietankowych z octem balsamicznym.
Próbowałeś kiedyś lodów o smaku tuńczyka? Lody łososiowe o smaku gorgonzoli? Pesto genovese? Możemy tu stworzyć każdy smak- podkreślił Luca Cappelletti.
Tego, jak smakują lody śmietankowe z octem balsamicznym, można dowiedzieć się z powyższego fragmentu wideo. Całość wycieczki do Północnych Włoch w towarzystwie Michała Cessanisa, warto natomiast przeżyć, oglądając 9. odcinek programu "Do zobaczenia" w TVN Style.
9. odcinek programu "Do zobaczenia" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w:
- środę 30 kwietnia, 23:50
- czwartek 1 maja, 20:50
Zobacz także:
- Jak wygląda sprzedaż domu w Chicago? "Bardzo dużo ludzi wyciąga gotówkę ze skarpety i inwestują"
- Smaki Bośni i Hercegowiny. Czym charakteryzują się tamtejsze słodycze oraz kawa?
- Sekret montrealskich bajgli. Kanadyjczycy jedzą je niemal codziennie!
Autor: Martyna Wielkopolan