Polskie przysmaki lata. Nie przegap okazji, aby nacieszyć się ich smakiem!

Jagna Niedzielska o pomidorach
Co słychać?: Polskie przysmaki lata
W okresie wakacyjnym dobrze jest nacieszyć się smakołykami, które w Polsce dostępne są tylko latem lub właśnie wtedy mają najlepszy smak. Reporterzy z programu "Co słychać?" dbają, żeby widzom TVN Style przypominać, po co spieszyć na stragany. Na jakie produkty warto zwrócić szczególną uwagę?

Początek lata kojarzy nam się z soczystymi, bardzo słodkimi pomidorami. Te pachnące, rozpływające się w ustach pyszności są bogate w witaminy typu K, A, B, a także substancje mineralne, jak magnez, żelazo czy potas. Pomidory doskonale nadają się do jedzenia na surowo, jak również do przygotowania z nich zup, sałatek, przecierów czy sosów. Na straganach możemy obecnie wybierać spośród licznych rodzajów pomidorów, takich jak malinowe, żółte lub bawole serca. O swoich wspomnieniach związanych z tymi smakołykami opowiedziała w "Co słychać?" Jagna Niedzielska.

Moje pomidory były w ogrodzie mojej mamy i mojego taty, więc po prostu zrywało się. Tata tylko mówił, że te pomidory jak się zrywa to tak trzeba przekręcić, a nie rwać od razu z kiści i mieliśmy po prostu sól zawsze ze sobą, podsypywaliśmy z moim rodzeństwem i gryźliśmy
- wspominała Jagna Niedzielska.

Polska jagodzianka odpowiednikiem francuskiego croissanta

Okres letni to także sezon na przepyszne, polskie jagodzianki. Piekarnie oraz cukiernie prześcigają się w przygotowywaniu tych najpyszniejszych. To właśnie w Polsce masowo zbiera się jagody leśne po to, aby wypełnić nimi słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego.

Jagodzianka jest absolutnym unikatem, jeżeli chodzi o mapę kulinarną świata, bo to jest rzecz, która wyróżnia Polskę, jeżeli chodzi o cukiernictwo. Spokojnie mogłaby stanąć w szranki obok francuskiego croissanta czy włoskiej baby panettone
- opowiadała w "Co słychać?" dziennikarka kulinarna Basia Starecka.

Czereśnie - prozdrowotne wykorzystanie ogonków i liści

Choć okres zbiorów polskich czereśni dobiega w tym roku końca, ich sprzedaż z chłodni potrwa mniej więcej do połowy sierpnia. Jak się okazuje słodkie, pyszne owoce to niejedyna część czereśni, która może zostać spożyta. Zamiast do śmietnika - do żołądka mogą trafić także ich ogonki i liście, przygotowane w odpowiedni sposób. W cyklu "Na zdrowie", w programie "Co słychać?", opowiedziała o tym Iwona Zasuwa.

Możemy je rozdrobnić i zalać wrzątkiem. Taki wrzątek pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem, a następnie serwujemy
- tłumaczyła w materiale Iwona Zasuwa.

Nowe odcinki programu "Co słychać?" można oglądać na antenie TVN Style od poniedziałku do piątku o 18:40 oraz w niedziele o 18:30.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości