Początek lata kojarzy nam się z soczystymi, bardzo słodkimi pomidorami. Te pachnące, rozpływające się w ustach pyszności są bogate w witaminy typu K, A, B, a także substancje mineralne, jak magnez, żelazo czy potas. Pomidory doskonale nadają się do jedzenia na surowo, jak również do przygotowania z nich zup, sałatek, przecierów czy sosów. Na straganach możemy obecnie wybierać spośród licznych rodzajów pomidorów, takich jak malinowe, żółte lub bawole serca. O swoich wspomnieniach związanych z tymi smakołykami opowiedziała w "Co słychać?" Jagna Niedzielska.
Moje pomidory były w ogrodzie mojej mamy i mojego taty, więc po prostu zrywało się. Tata tylko mówił, że te pomidory jak się zrywa to tak trzeba przekręcić, a nie rwać od razu z kiści i mieliśmy po prostu sól zawsze ze sobą, podsypywaliśmy z moim rodzeństwem i gryźliśmy- wspominała Jagna Niedzielska.
Polska jagodzianka odpowiednikiem francuskiego croissanta
Okres letni to także sezon na przepyszne, polskie jagodzianki. Piekarnie oraz cukiernie prześcigają się w przygotowywaniu tych najpyszniejszych. To właśnie w Polsce masowo zbiera się jagody leśne po to, aby wypełnić nimi słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego.
Jagodzianka jest absolutnym unikatem, jeżeli chodzi o mapę kulinarną świata, bo to jest rzecz, która wyróżnia Polskę, jeżeli chodzi o cukiernictwo. Spokojnie mogłaby stanąć w szranki obok francuskiego croissanta czy włoskiej baby panettone- opowiadała w "Co słychać?" dziennikarka kulinarna Basia Starecka.
Czereśnie - prozdrowotne wykorzystanie ogonków i liści
Choć okres zbiorów polskich czereśni dobiega w tym roku końca, ich sprzedaż z chłodni potrwa mniej więcej do połowy sierpnia. Jak się okazuje słodkie, pyszne owoce to niejedyna część czereśni, która może zostać spożyta. Zamiast do śmietnika - do żołądka mogą trafić także ich ogonki i liście, przygotowane w odpowiedni sposób. W cyklu "Na zdrowie", w programie "Co słychać?", opowiedziała o tym Iwona Zasuwa.
Możemy je rozdrobnić i zalać wrzątkiem. Taki wrzątek pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem, a następnie serwujemy- tłumaczyła w materiale Iwona Zasuwa.
Nowe odcinki programu "Co słychać?" można oglądać na antenie TVN Style od poniedziałku do piątku o 18:40 oraz w niedziele o 18:30.
Zobacz także:
- Kolejne wakacje z ogrodowymi inspiracjami w TVN Style. Powraca "Zgłoś ogród"!
- Księżniczka Charlotte przypomina królową Elżbietę II? "Rozstawia braci po kątach"
- Swoimi pomysłami zaskakiwali dorosłych. Najsprytniejsze zagrania najmłodszych z "Jak dobrze znacie swoje dzieci?"
Autor: Martyna Wielkopolan