Wspólne gotowanie w towarzystwie przyjaciół to doskonała zabawa. Na takie spotkanie zabrała nas bohaterka 14. odcinka "Jestem z Polski 15" - Marta. Podczas wizyty razem zaprezentowali, jak przygotować tradycyjną, bośniacką pitę oraz porozmawiali o poczuciu humoru w ich kraju.
Do przygotowania pity z ziemniakami przyjaciółka Marty Mersiha przyszykowała ciasto z mąki, ciepłej wody, soli oraz niewielkiej ilości oleju, które, aby dobrze się rozwałkowało, musi leżeć w temperaturze około 25 stopni. Z tego powodu, na czas jego dalszej obróbki, przyjaciele przenieśli się z kuchni do pokoju, w którym włączono klimatyzację. Mersiha wyjaśniła, iż ciasto powinno być rozwałkowane bardzo cienko, tak, żeby przypominało papier.
Jest takie powiedzenie, że jeśli nie potrafisz zrobić dobrze rozwinąć tego ciasta na pitę, to nie wyjdziesz za mąż. Mnie się udało, chociaż pitę słabo robię, ale pochwalę się, że potrafię robić pierogi- przyznała Marta.
Przygotowanie bośniackiej pity krok po kroku
Po dokładnym rozwałkowaniu i rozłożeniu ciasta na całej powierzchni stołu - przyjaciele nałożyli do środka farsz ze startych ziemniaków oraz pora, doprawiony olejem, solą i pieprzem. Z pomocą obrusu całość zwinęli w ciasny rulonik, który następnie podzielili na kawałki i zawinęli w ślimaczki. Ich pieczenie w 200 stopniach zajęło 45 minut.
Pitę w Bośni można jeść codziennie, naprawdę. Bośniacy jedzą pitę i rano na śniadanie, i na obiad, i na kolację. Po prostu pita numer jeden danie- podkreśliła Marta.
Małżeńskie relacje w Bośni i Hercegowinie, doprawione szczyptą uszczypliwości
Podczas wspólnego gotowania bohaterka "Jestem z Polski" zapytała przyjaciół o podział obowiązków między małżonkami w Bośni i Hercegowinie. Mustafa przyznał, iż w bardziej konserwatywnych środowiskach gotowaniem zajmują się wyłącznie kobiety, ale w miastach coraz częściej da się zauważyć równy podział. Razem z Mersihą dodali, że w relacjach często można doświadczyć bośniackiego humoru, który cechuje się zachowywaniem powagi podczas żartowania, a nawet obraźliwymi hasłami.
Ja na początku jak tutaj przyjechałam to tak nie rozumiałam w ogóle tego humoru, bo w Bośni małżeństwa lubią się przekomarzać, lubią sobie robić żarty z siebie nawzajem, mają do siebie bardzo duży dystans i nie robią tego tylko w domu, ale również w towarzystwie- zwróciła uwagę Marta.
Proces przygotowywania bośniackiej pity można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo. Całą wycieczkę po niezwykłej Bośni i Hercegowinie w towarzystwie Marty warto natomiast przeżyć, oglądając odcinek "Jestem z Polski" z jej udziałem - w powtórkach na antenie TVN Style lub w Playerze.
14. odcinek 15. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w:
- piątek 2 maja, 21:50
- sobotę 3 maja, 13:05
Zobacz także:
- Podejrzeliśmy produkcję Parmigiano Reggiano. Tę legendę wśród serów jadał nawet papież!
- W świecie relaksu i harmonii. Jak krok po kroku przebiega wizyta w salonie masażu i kiedy się na nią zdecydować?
- Trzy kierunki, które warto odwiedzić w majówkę. "Można je podziwiać w nieskończoność"
Autor: Martyna Wielkopolan