Pomysłem restauratorki na uratowanie "Zakątka smaku" było przekształcenie lokalu w starą karczmę ze stołem pełnym lokalnych warzyw, zdjęciami pól oraz lasów, a także prostymi daniami w menu. Specjalnościami restauracji miały być zupa grzybowa, kanapki z burakiem, jak również gulasz z grzybami i świeżymi pomidorami. Lokal zyskał też nową nazwę – oberża "Dawno, dawno temu...".
A teraz zabieram jedną z Was, a ja będę Was prosiła, żebyście trochę podszykowały jutrzejszą kolację, próbować zrobić kopytka z dyni- podsumowała Magda Gessler.
Co dodać do zupy grzybowej, żeby była pyszna?
Kontrolując postępy prac w kuchni "Dawno, dawno temu..." Magda Gessler zwróciła uwagę, iż w przygotowywanej zupie – grzybów jest tyle, co kot napłakał. Dodała, że do grzybowej doskonale nadaje się rozmaryn. Wywar prowadząca program "Kuchenne rewolucje" uzupełniła też grubą wiązką koperku. Podkreśliła również, iż suszone grzyby dają więcej smaku niż świeże.
Ja lubię grzybową grzybową. Bez zabielania jej mąką, tylko czysta śmietanka, smak grzybów. Grzyby to woda, więc po co dodawać dużo wody?- tłumaczyła Magda Gessler.
Kolorowe kanapki według Magdy Gessler
W oberży "Dawno, dawno temu..." Magda Gessler równolegle zajęła się przygotowaniem promocyjnych kanapek z pastą z twarożku i buraków, podawanych z sałatką jarzynową. Restauratorka zwróciła uwagę, iż na przygotowanym przez załogę chlebie było zdecydowanie za mało masła. Masa pracy oraz uwagi prowadzącej program "Kuchenne rewolucje" zestresowały siostrę właścicielki lokalu – Anetę.
Emocje, stres, za dużo się działo. Strach, że nie zdążymy, że się nie uda- podkreśliła kobieta.
Proces przygotowywania zupy grzybowej oraz kanapek przez Magdę Gessler można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.
Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:40, 14:40 i 19:50.
Zobacz także:
- Pies zazdrosny o nowego członka rodziny? Wypróbuj te dwa sposoby
- Jak żyć w bardziej przyjazny dla środowiska sposób, czyli zakupy w sklepie zero waste
- Co robić, kiedy pies i kot żyją jak... pies z kotem? "Nazywamy to socjalizacją przez izolację"
Autor: Martyna Wielkopolan