Nieoczywista propozycja obiadu i deseru Magdy Gessler. "Pomidor bardzo pomaga"

Kuchenne rewolucje: Pulpety według Magdy Gessler
Kuchenne rewolucje: Pomysł na obiad według Magdy Gessler
Gospoda "Pod zachrypniętym kogutem" w Glewie nigdy nie przynosiła dużych zysków, ale w sezonie zaglądało tu sporo osób, co pozwalało na utrzymanie miejsca. Niestety, czas spokoju został przerwany przez tragiczne wydarzenia. Podczas pożaru właściciele Ola i Marek stracili dosłownie wszystko, a kobieta poważnie zaniemogła na dłuższy czas. Kiedy po pięciu miesiącach wróciła do pracy, sytuacja restauracji była naprawdę fatalna. Na pomoc wezwano Magdę Gessler.

Propozycją prowadzącej program "Kuchenne rewolucje" było wprowadzenie do lokalu sadu, który go otacza, poprzez wykorzystanie koloru bladoróżowego oraz zmianę nazwy restauracji na "Gospoda pod rumianym jabłkiem". Otoczenie zainspirowało Magdę Gessler do stworzenia menu opartego na kuchni regionalnej i jabłkowych specjałach. Znalazły się w nim też między innymi jajka sadzone z kremem z borowików, rosół z pieczonymi pomidorami i domowym makaronem oraz pulpety z kaczki i kopytka ze szczawiem.

A na deser szarlotka z całych jabłek wypełnionych koglem-moglem, a jeszcze obsypanych orzechami włoskimi i zalane ciastem i kruszonką, na kruchym spodzie
- podsumowała Magda Gessler.

Pulpety z kaczki i rosół z... pomidorami

Prace w kuchni "Gospody pod rumianym jabłkiem" rozpoczęły się od przygotowania pulpetów z namoczonej w wodzie chałki, zmielonego podgardla, a także gotowanego i surowego mięsa z kaczek. W tym procesie niezwykle ważne jest dobre wyrobienie masy oraz odpowiednie doprawienie. Równolegle w kuchni gotowany był rosół, do którego Magda Gessler włożyła... pomidory.

Pomidory się wkłada po to, że kiedy bulion już jest bardzo mdły i bardzo słony to pomidor bardzo pomaga. Bulion się robi głęboki, nie jest mdły i nie jest taki słony, idealny w kolorze
- tłumaczyła prowadząca program "Kuchenne rewolucje".

Na deser szarlotka z jabłek z sadu

W międzyczasie Magda Gessler zajęła się przygotowywaniem jabłek do szarlotki, które zostały zebrane w sadzie Oli i Marka. Prowadząca program "Kuchenne rewolucje" podkreśliła, iż po obraniu owoców należy pokropić je sokiem z cytryny.

Fajnie jest je przesmażyć przed użyciem do szarlotki w klarowanym maśle
- dodała restauratorka.

Proces przygotowywania rosołu, kopytek, pulpetów oraz szarlotki przez Magdę Gessler można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.

Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:10, 14:10 i 19:50.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości