"Wszystkie resztki idą do bigosu". Co dodaje do niego Magda Gessler?

Kuchenne rewolucje: Bigos
Kuchenne rewolucje: Bigos według Magdy Gessler
Choć Kamil i Daniel nie byli zawodowymi kucharzami, obaj pragnęli odmiany w życiu zawodowym. Z pasji do gotowania otworzyli niewielki lokal w Nysie, gdzie dania podawali na jednorazowych, jadalnych talerzach z otrębów. Gościom się to spodobało, a oni swoją restaurację nazwali "Ukradli talerze". Ponieważ ich niewielki lokal w Nysie miał ograniczone możliwości, podjęto decyzję o otwarciu drugiej, tym razem dużej restauracji w Prudniku. Lokal okazał się jednak porażką. Zdesperowani właściciele na pomoc wezwali Magdę Gessler.

Po przyjeździe do lokalu, umiejętności kulinarne pracowników restauracji "Ukradli talerze" Magda Gessler określiła... tragicznymi. Restauratorka zwróciła też uwagę na ich brak koordynacji oraz organizacji w kuchni. Wprowadzając zmiany, prowadząca program "Kuchenne rewolucje" zaproponowała nową nazwę dla lokalu – "Kantyna Do Stołu Marsz", a całość miała być utrzymana w tematyce militarnej. Dodała, iż pracownicy powinni wprowadzić do swojego menu dania przygotowywane na maśle, a także pasztetową z ogórkiem kiszonym, zupę krem z porów oraz bigos.

Do tego będzie dziczyzna na prawdziwej wędzonce, na śliwkach wędzonych, na grzybach. Podany będzie w chlebie
- podsumowała Magda Gessler.

Bigos Magdy Gessler – składniki

Zgodnie z zaleceniami restauratorki, bigos w kuchni "Kantyny Do Stołu Marsz" gotował się od samego rana. Magda Gessler wyjaśniła pracownikom, iż cały proces rozpoczyna się od kapusty z surowym mięsem – łopatką i podgardlem. W następnej kolejności do garnka trafiły dziczyzna, kiełbasa, grzyby oraz śliwki wędzone.

Nic się nie marnuje. Tą kapustę dokładam do bigosu, całe mięso z tego do bigosu
- wymieniała prowadząca program "Kuchenne rewolucje".

Czym wzmocnić smak bigosu?

Do bigosu trafiły także resztki mięsa z kości, na których wcześniej w "Kantynie Do Stołu Marsz" gotował się wywar na zupę. Magda Gessler zwróciła uwagę, iż dzięki resztkom danie będzie jeszcze smaczniejsze. Aromat wzmocniły przyprawy: pieprz oraz jałowiec.

Zaje****e to jest. Brawo Panowie
- pochwaliła restauratorka.

Proces przygotowywania bigosu przez Magdę Gessler można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.

Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:10, 14:10 i 19:50.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości