Południowo-zachodnia Francja słynie z pysznej kuchni. Mieszkańcy Landów, czyli departamentu położonego w regionie Nowa Akwitania, kochają nie tylko świeże, chrupiące pieczywo czy aromatyczne wypieki z czekoladą, ale również zajadają się słynną sałatką landaise. Yulia Korab-Kowalska, bohaterka programu "Jestem z Polski" pokazała, jak ją przygotować.
"Jestem z Polski". Jak smakuje Francja?
44-letnia Yulia Korab-Kowalska, jest bohaterką 14. sezonu programu "Jestem z Polski". Od dwóch dekad mieszka we Francji, ale od 9 lat jej miejscem na Ziemi jest miejscowość Biscarrosse, położona na atlantyckim wybrzeżu. Yulia na co dzień pracuje w branży filmowej, ale przede wszystkim korzysta z życia. Jej wielką pasją jest surfing, a do tego należy do klubu ratowników.
Południowo-zachodnia Francja zachwyca smakiem. Jednym z popularnych dań w departamencie Landy [jednostka podziału administracyjnego Francji, której odpowiednikiem w Polsce jest powiat] jest sałatka landaise.
- Mieszkańcy Landów są bardzo dumni z tego, że są z tego regionu. Są dumni ze swojej kultury, ze swojej kuchni. To nie jest tylko kwestia osób w wieku naszych rodziców. Każde pokolenie jest z tego dumne - podkreśliła Yulia.
Sałatka landaise łączy w sobie smaki słone, kwaśne i lekko słodkie. Dzięki obecności mięsa kaczego jest bardzo sycąca. Może być serwowana jako danie główne.
Przepis na francuską sałatkę landaise
Składniki na 4 porcje:
- 200 g kaczych serc,
- 200 g wątróbki z kaczki,
- 1 pierś z kaczki (ze skórą),
- 2–3 łyżki tłuszczu z kaczki (do smażenia),
- 4 jajka,
- 8 szt. białych szparagów,
- 1 czerwona cebula (pokrojona w piórka),
- 1 główka sałaty (np. masłowa lub rzymska),
- 2–3 pomidory (lub kilkanaście pomidorków koktajlowych),
- Sos winegret:
- 4 łyżki oleju słonecznikowego,
- 1 cebula szalotka,
- 1 łyżka octu winnego (lub jabłkowego),
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- 1Pierś z kaczki natnij od strony skóry w kratkę, doprawić solą i pieprzem. Obsmaż na suchej patelni skórą do dołu, aż tłuszcz się wytopi i skórka będzie chrupiąca. Przewróć i smaż jeszcze 3-5 minut w zależności od grubości. Odłóż, by odpoczęła, a następnie pokrój w plasterki.
- 2Wątróbkę i kacze serca podsmaż na tłuszczu z kaczki – serca ok. 5-6 minut, wątróbkę ok. 2–3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie w środku.
- 3Jajka ugotuj, obierz ze skorupek i przekrój na połówki.
- 4Szparagi ugotuj we wrzątku z solą i odrobiną cukru przez ok. 6–8 minut, aż będą miękkie, ale jędrne. Pokrój na mniejsze kawałki.
- 5Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie piórka. Pomidory pokrój na cząstki.
Sos winegret:
- W miseczce wymieszaj musztardę, ocet, posiekaną drobno szalotkę, sól i pieprz.
- Następnie stopniowo dodawaj olej słonecznikowy, cały czas mieszając, aż sos się połączy.
Na dużym talerzu ułóż sałatę, następnie rozłóż pomidory, cebulę, szparagi, jajka, plasterki kaczki, smażoną wątróbkę i kacze serca. Całość polej sosem. Smacznego! Sałatka świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem lub grzankami z bagietki.
"Jestem z Polski" - co to za program?
W programie "Jestem z Polski" przewodniczkami są niezwykłe kobiety, które postanowiły opuścić Polskę i zamieszkać w najróżniejszych zakątkach globu. W każdym odcinku poznajemy inspirującą historię. Bohaterki zabierają widzów w swoje ulubione miejsca, a także pokazują, jak naprawdę wygląda ich codzienne życie za granicą.
Zobacz także: