Francuzi kochają to danie. Jak przygotować sałatkę landaise?

Autor:
Justyna
Piąsta
"Jestem z Polski". Jak przygotować francuską sałatkę landaise?

Południowo-zachodnia Francja słynie z pysznej kuchni. Mieszkańcy Landów, czyli departamentu położonego w regionie Nowa Akwitania, kochają nie tylko świeże, chrupiące pieczywo czy aromatyczne wypieki z czekoladą, ale również zajadają się słynną sałatką landaise. Yulia Korab-Kowalska, bohaterka programu "Jestem z Polski" pokazała, jak ją przygotować.

"Jestem z Polski". Jak smakuje Francja?

44-letnia Yulia Korab-Kowalska, jest bohaterką 14. sezonu programu "Jestem z Polski". Od dwóch dekad mieszka we Francji, ale od 9 lat jej miejscem na Ziemi jest miejscowość Biscarrosse, położona na atlantyckim wybrzeżu. Yulia na co dzień pracuje w branży filmowej, ale przede wszystkim korzysta z życia. Jej wielką pasją jest surfing, a do tego należy do klubu ratowników.

Południowo-zachodnia Francja zachwyca smakiem. Jednym z popularnych dań w departamencie Landy [jednostka podziału administracyjnego Francji, której odpowiednikiem w Polsce jest powiat] jest sałatka landaise.

- Mieszkańcy Landów są bardzo dumni z tego, że są z tego regionu. Są dumni ze swojej kultury, ze swojej kuchni. To nie jest tylko kwestia osób w wieku naszych rodziców. Każde pokolenie jest z tego dumne - podkreśliła Yulia.

Sałatka landaise łączy w sobie smaki słone, kwaśne i lekko słodkie. Dzięki obecności mięsa kaczego jest bardzo sycąca. Może być serwowana jako danie główne.

Przepis na francuską sałatkę landaise

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g kaczych serc,
  • 200 g wątróbki z kaczki,
  • 1 pierś z kaczki (ze skórą),
  • 2–3 łyżki tłuszczu z kaczki (do smażenia),
  • 4 jajka,
  • 8 szt. białych szparagów,
  • 1 czerwona cebula (pokrojona w piórka),
  • 1 główka sałaty (np. masłowa lub rzymska),
  • 2–3 pomidory (lub kilkanaście pomidorków koktajlowych),
  • Sos winegret:
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 cebula szalotka,
  • 1 łyżka octu winnego (lub jabłkowego),
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. 1Pierś z kaczki natnij od strony skóry w kratkę, doprawić solą i pieprzem. Obsmaż na suchej patelni skórą do dołu, aż tłuszcz się wytopi i skórka będzie chrupiąca. Przewróć i smaż jeszcze 3-5 minut w zależności od grubości. Odłóż, by odpoczęła, a następnie pokrój w plasterki.
  2. 2Wątróbkę i kacze serca podsmaż na tłuszczu z kaczki – serca ok. 5-6 minut, wątróbkę ok. 2–3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie w środku.
  3. 3Jajka ugotuj, obierz ze skorupek i przekrój na połówki.
  4. 4Szparagi ugotuj we wrzątku z solą i odrobiną cukru przez ok. 6–8 minut, aż będą miękkie, ale jędrne. Pokrój na mniejsze kawałki.
  5. 5Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie piórka. Pomidory pokrój na cząstki.

Sos winegret:

  • W miseczce wymieszaj musztardę, ocet, posiekaną drobno szalotkę, sól i pieprz.
  • Następnie stopniowo dodawaj olej słonecznikowy, cały czas mieszając, aż sos się połączy.

Na dużym talerzu ułóż sałatę, następnie rozłóż pomidory, cebulę, szparagi, jajka, plasterki kaczki, smażoną wątróbkę i kacze serca. Całość polej sosem. Smacznego! Sałatka świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem lub grzankami z bagietki.

"Jestem z Polski" - co to za program?

W programie "Jestem z Polski" przewodniczkami są niezwykłe kobiety, które postanowiły opuścić Polskę i zamieszkać w najróżniejszych zakątkach globu. W każdym odcinku poznajemy inspirującą historię. Bohaterki zabierają widzów w swoje ulubione miejsca, a także pokazują, jak naprawdę wygląda ich codzienne życie za granicą.

Zobacz także:

Autor:Justyna Piąsta

Pozostałe wiadomości