Jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek? "Ten aromat jest nie do opisania"

Jestem z Polski: Celina, Afrodyta
Jestem z Polski: Wizyta w gaju oliwnym
W 5. odcinku 13. sezonu "Jestem z Polski" mieszkająca w Grecji Celina zabrała nas na plantację oliwek, której właścicielem jest jej przyjaciel. Mężczyzna opowiedział nam, jak w takim miejscu wygląda całoroczna praca. Nauczył nas również, jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek.

Podczas rozmowy z bohaterką "Jestem z Polski" - Giorge Giannakis opowiedział, co w gaju oliwnym robi się zimą.

Przycinam stare gałęzie i zajmuję się nowymi, które zaowocują. Oprócz tego nawożę glebę, orzę ją i przygotowuję się do zbiorów.
Giorge Giannakis

Po czym rozpoznać dobrą oliwę z oliwek?

Po spacerze przez plantację oliwek - Giorge zabrał Celinę do piwniczki, aby mogła spróbować wyprodukowanej przez niego oliwy. Mężczyzna wytłumaczył bohaterce "Jestem z Polski" jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek.

Dobrą oliwę z oliwek poznasz po kolorze, smaku, ale też właśnie po zapachu.
Giorge Giannakis

Przyjaźń z Grekiem to nie taka prosta sprawa?

Przy okazji wizyty w gaju oliwnym - mieliśmy okazję przekonać się, jak wygląda prawdziwa grecko-polska przyjaźń. Bohaterka najnowszego odcinka "Jestem z Polski" przyznała, że choć ma Greków za wspaniałych ludzi - aby zaprzyjaźnić się z nimi potrzeba czasu.

Oni na zewnątrz wypiją z Tobą kawę, zjedzą z Tobą obiad, oprowadzą Cię wszędzie, ale jeżeli Grek wpuści Cię do domu to znaczy, że jesteś już jego.
Celina

Z właścicielem plantacji oliwek Celina nawiązała bardzo bliską relację. Kiedy spytała go o powody jego sympatii, mężczyzna odpowiedział szczerze, co prawdziwie go wzruszyło.

Uwielbiam Polaków. Mam wielu przyjaciół z Polski i traktuję Was jak rodzinę. Lubię spędzać z Wami czas, zwłaszcza z Twoimi bliskimi. Bardzo się kochamy.
Giorge Giannakis

Zachęcamy do obejrzenia fragmentu odcinka "Jestem z Polski" oraz jego całości w powtórkach na TVN Style lub w Playerze.

5. odcinek 13. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w:

  • poniedziałek 1 kwietnia, 16:00
  • środę 3 kwietnia, 21:00
  • czwartek 4 kwietnia, 13:35

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości