Słynna, rodzinna winiarnia w Starym Nessebarze z wieloletnią tradycją, do której udała się Michalina, prowadzona jest przez Hristinę Meretovą. Wszystkie wina, jakie posiadają w ofercie, to wina bułgarskiej produkcji, z której znany jest kraj.
Już w starożytnej Grecji region ten był uważany za prawdziwą kolebkę wina. Hristina ma do tego smykałkę, wiedziała jak to wykorzystać i produkuje najlepsze wina w okolicy
Najsłynniejsze bułgarskie wino - jak je przechowywać?
Najpopularniejszym winem w Bułgarii, które Hristina zaprezentowała bohaterce programu "Jestem z Polski", jest Mavrud. Jego charakterystyczna cecha to ciemna barwa. Właścicielka winiarni zwróciła uwagę, iż można je przechowywać w domu, jeżeli pamięta się o istotnej zasadzie.
Ważne, by trzymać je w pozycji poziomej tak, by korek był stale zwilżany winem. Dzięki temu unikniemy dostania się do środka powietrza, tak jak miałoby to miejsce w pozycji pionowej
Od czego zależą ceny bułgarskich win?
Oprócz wina Mavrud - w winiarnii Hristiny Meretovej można znaleźć bardzo stare wina, jak na przykład pochodzące z 1964 roku, słodkie wino Melnik. To najdroższa propozycja w tym miejscu, ponieważ za butelkę Melnika trzeba zapłacić około 390 zł. Hristina wytłumaczyła Michalinie, iż zwykle ceny bułgarskich win wahają się od 16 do 20 lewów (ok. 43 zł). Wyższe ceny win zależą od sposobu dbania o winogrona.
Wino z ręcznie zebranych owoców będzie lepsze i droższe od tych zbieranych maszynowo. Duże znaczenie ma również fermentacja. W przypadku czerwonego wina ważne jest też, czy leżakowało i czy było przechowywane w beczkach. Nowa beczka i długi czas leżakowania sprawi, że wino będzie miało lepsze cechy, lepszy balans
Do rodzinnej winiarni w starym Nessebarze można zajrzeć w powyższym fragmencie wideo. Całość wycieczki do Słonecznego Brzegu w towarzystwie Michaliny można natomiast przeżyć, oglądając powtórkę "Jestem z Polski" na antenie TVN Style lub w serwisie streamingowym Max.
9. odcinek 14. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w środę 9 października, o godzinie 21:00.
Zobacz także:
- Marzena Figiel-Strzała sprawdziła, jak wygląda praca na plantacji palm olejowych. To, co zastała na miejscu, wstrząsnęło reporterką
- Weronika Oderkiewicz opowiedziała o swoich pasjach. Co wedding plannerka robi po pracy?
- Dzień dobry, do widzenia, smacznego - jak poprawnie komunikować się w miejscu pracy?
Autor: Martyna Wielkopolan