W najnowszym odcinku programu "Cały jej świat" Nati z Okinawy wzięła udział w spotkaniu klubu kobiet, gdzie miała okazję spróbować swoich sił w rękodziele. Wspólnie z innymi kobietami przygotowały podkładki pod gorące garnki z liści alpinii zwyczajnej.
Tworzenie przedmiotów z różnych części roślin jest na Okinawie dość popularną praktyką. Bohaterka programu "Cały jej świat" zaprezentowała między innymi koszyki uplecione z bambusa oraz torebkę z alpinii zwyczajnej. To właśnie z liśćmi tej drugiej rośliny Nati pracowała podczas spotkania klubu kobiet. Wyjaśniła, że po zerwaniu liści - w zależności od gatunku należy je namoczyć lub wysuszyć tak, aby powstały z nich rulony.
Taki rulonik, byłoby bardzo trudno z nim cokolwiek zrobić, dlatego musimy go wyprostować, wyprasować i panie tutaj wymyśliły, że użyją maszyny do robienia makaronu- zwróciła uwagę Nati.
Relaksujące wyplatanie
Po wyprasowaniu liścia Nati musiała odczekać trochę czasu, aby zdążył wyschnąć. Dopiero wtedy mogła cokolwiek z niego zrobić. Gotowe liście bohaterka programu "Cały jej świat" zaczęła zaplatać, tworząc okrągłą podkładkę pod gorące naczynie.
Nie wiem, czy moje będzie aż tak piękne jak ich, ale zrobię, co mogę- podkreśliła Nati.
Wspólnota przede wszystkim
Wizyta w klubie kobiet to zdaniem Nati doskonała zabawa oraz relaks i choć bohaterka "Cały jej świat" nie ma za dużo czasu, aby pojawiać się w nim często - docenia możliwość spędzania czasu z jego innymi członkiniami. Zwróciła uwagę, iż wspólnota jest na Okinawie nieodłącznym elementem długowieczności mieszkańców.
Okinawiańczycy kochają wspólnotę, a takim najbardziej charakterystycznym zgrupowaniem tutaj jest Moi. Moi to jest grupa ludzi o podobnym backgroundzie ekonomicznym, ale też po prostu lubiących się- wyjaśniła bohaterka "Cały jej świat".
Do klubu kobiet na Okinawie można zajrzeć w powyższym fragmencie wideo. Losy bohaterek programu "Cały jej świat" warto natomiast śledzić w powtórkach na antenie TVN Style lub w Player.pl.
7. odcinek programu "Cały jej świat" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć w:
- piątek 16 maja, 20:50
- sobotę 17 maja, 14:45
Zobacz także:
- Jak usmażyć idealne mięso na gulasz? Sprawdź patent Magdy Gessler
- Szokujący rarytas Peruwiańczyków. "Smakuje jak dobrze doprawiony kurczak"
- Podsumowanie podróży z "Do zobaczenia". Na te szczegóły warto zwrócić uwagę!
Autor: Martyna Wielkopolan