Zdrowie w czerwonym kolorze. Magda Gessler opowiedziała o właściwościach i odmianach pomidorów

Autor:
Martyna
Wielkopolan
Kuchenne rewolucje: Wizyta na plantacji pomidorów

Damian i Paweł nie mieli żadnego doświadczenia w prowadzeniu restauracji, a w ich nowym "Barze Pierożek" nikt nie chciał zbyt długo pracować. Mężczyźni szczerze stwierdzili, że przez ich niewiedzę i sposób prowadzenia biznesu wiele osób zniechęciło się do baru oraz o nim zapomniało. Atmosfera stała się bardzo nerwowa. Na pomoc wezwana została Magda Gessler.

Aby odmienić los lokalu w Grudziądzu, prowadząca program "Kuchenne rewolucje" postanowiła wprowadzić zasadnicze zmiany. Bar Damiana i Pawła zdecydowała się przekształcić w salon towarzyski z jedzeniem według koncepcji lat 30. W menu bistro miały znaleźć się pomidory faszerowane wędzonym kurczakiem z wiśniami oraz zielonym groszkiem, tradycyjna pomidorowa z lanymi kluskami, a także beef bourguignon. Nowa nazwa lokalu zaproponowana przez Magdę Gessler brzmiała "Ach! Pomidor".

Nietuzinkowa, inna, wiadomo, że będzie można tu liczyć na najlepszą sałatkę z pomidorów, carpaccio z pomidorów z białym serem polskim. (...) Naprawdę bardzo elegancka restauracja

Sekrety grudziądzkiej plantacji pomidorów

Aby zaznajomić ekipę lokalu "Ach! Pomidor" z dostępnymi w okolicy produktami, Magda Gessler zabrała wszystkich na grudziądzką plantację pomidorów. Jej właściciel wyjaśnił przybyłym, że w swojej pracy stara się nie stosować żadnej chemii, a same pomidory zbiera się u niego dopiero, kiedy nabiorą czerwonego koloru. Podczas wizyty zachęcił wszystkich do skosztowania różnych odmian.

Te pomidory były smaczne, nietypowe, różniły się naprawdę jak te z marketu

Wyjątkowe właściwości pomidorów

Wizyta na plantacji pomidorów była dla Magdy Gessler doskonałą okazją, aby opowiedzieć zebranym o ich wyjątkowych właściwościach. Prowadząca program "Kuchenne rewolucje" wskazała, iż są to najbardziej antyrakowe rośliny na świecie. Właściciel plantacji dodał, iż wbrew pozorom Polacy jedzą niewiele pomidorów (około 8-12 kilogramów na osobę), podczas gdy Włosi spożywają ich nawet 10 razy tyle.

To jest właśnie tomimaru, to jest największa duma tego domu i ponoć największy smak

Wizytę na grudziądzkiej plantacji pomidorów można podejrzeć w powyższym fragmencie wideo.

Powtórki programu "Kuchenne rewolucje" na antenie TVN Style można oglądać od poniedziałku do piątku o 13:10, 14:10 i 19:50.

Zobacz także:

Autor:Martyna Wielkopolan

Pozostałe wiadomości