Polska jagodzianka odpowiednikiem francuskiego croissanta? Wiemy, gdzie znaleźć najlepsze!

Co słychać?: Jagodzianki
Co słychać?: Jagodzianka - niedoceniany polski przysmak?
Jest słodka, po brzegi wypełniona owocami, a jej smak kojarzy się z dzieciństwem. Jagodzianka to absolutny unikat na kulinarnej mapie świata. O jej wyjątkowości dziennikarka kulinarna Basia Starecka opowiedziała w materiale Martyny Mikołajczyk z programu "Co słychać?".

Mówiąc o jagodziance - Basia Starecka przyrównała ją do francuskiego croissanta oraz włoskiej babki panettone, ponieważ ta słodka bułeczka wypełniona jagodami wyróżnia polskie cukiernictwo. Dziennikarka kulinarna podkreśliła, że w żadnym innym miejscu na świecie nie występuje zjawisko masowego zbierania jagód w celu wypełnienia nimi bułeczek z ciasta drożdżowego. Zwróciła też uwagę, że dzisiejsza jagodzianka jest jeszcze lepsza niż miało to miejsce jakiś czas temu.

Jest teraz wyrobem obfitym, pełnym przyjemności, wyrafinowanym, nie jest to już ta sama jagodzianka, którą pamiętamy sprzed lat, czyli taka uczciwa bułeczka, ale jednak niekoniecznie ze świeżą jagodą. Dzisiaj stawiamy na tą świeżość owoców
- zaznaczyła Basia Starecka.

Gdzie kupić najlepsze jagodzianki w Polsce?

Miłośnicy jagodzianek mogą obecnie nie tylko cieszyć się ich większą obfitością oraz lepszym smakiem, ale też wyszukiwać i testować najlepsze słodkie bułeczki z jagodami w Polsce. Jak je znaleźć? Basia Starecka stworzyła pokaźny, jagodziankowy przewodnik po naszym kraju.

Obchodom Dnia Jagodzianki towarzyszy strona dzieńjagodzianki.pl. Udało mi się zgromadzić grono smakoszy, jagodowych sygnalistów, którzy penetrują lokalne rynki i na stronie możemy sprawdzić, gdzie te najlepsze jagodzianki możemy dostać
- wskazała dziennikarka kulinarna.

Dzień Jagodzianki - okazja do celebrowania i cieszenia się z życia

Stworzony przez Basię Starecką Dzień Jagodzianki obchodzony 2 lipca - dziennikarka kulinarna traktuje nie tylko jako okazję do zjedzenia pysznej, słodkiej bułeczki, ale też do czerpania przyjemności z małych rzeczy i radości z życia.

Wokół tej jagodzianki rośnie jakieś takie wspaniałe, radosne zjawisko. Nam takich radosnych rytuałów brakuje. Myślę, że Dzień Jagodzianki 2 lipca takim wspaniałym, radosnym pretekstem jest by celebrować, cieszyć się i czerpać przyjemność z życia
- podkreśliła Basia Starecka.

Sezon na słodkie bułeczki z jagodami w Polsce trwa, dlatego warto cieszyć się ich smakiem nie tylko w Dzień Jagodzianki. A o tym, jak w piekarniach wybiera się najlepsze jagody do przygotowania tych najpyszniejszych - można dowiedzieć się z powyższego wideo.

Nowe odcinki programu "Co słychać?" można oglądać na antenie TVN Style od poniedziałku do piątku o 18:40 oraz w niedziele o 18:30.

Zobacz także:

Autor: Martyna Wielkopolan

Reporter: Martyna Mikołajczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości